hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Veszélyesebb a kanyaró, mint hittük

A kanyaró még évekkel a fertőzés lezajlása után is károsítja az immunrendszert, így akik elkapták, más kóroknak is kitettebbek, írja a Qubit.

A vírus a korábbi fertőzések emlékét is törli a szervezetből, így akár öt évvel később is súlyos betegségeket okozhat a tüdőgyulladástól a fülgyulladásig. Rik de Swart, a holland Erasmus Egyetem virológusa szerint ez nemcsak azt jelenti, hogy a kanyaró veszélyesebb, mint eddig hitték, hanem azt is, hogy az oltás jóval nagyobb védettséget ad, mint korábban gondolták. A szakember szerint ráadásul ahol nagy az átoltottság aránya, a gyermekhalandóság is csökken, írja a Qubit.

A holland kutatók által megfigyelt immunamnéziát korábban főemlősöknél is megfigyelték, a vizsgált gyerekek a betegség lezajlása utáni első hónapban 43 százalékkal nagyobb valószínűséggel kaptak el valami kanyarón kívüli betegséget, de még az első évben is 22 százalékkal nagyobb eséllyel fertőződtek meg, mint a beoltott társaik. Azt még nem tudják, hogy mennyi idő szükséges ahhoz, hogy az immunrendszer teljes egészében magához térjen a kanyaró után, de még öt évvel a a kanyaróból való kigyógyulás után is 15 százalékkal nagyobb eséllyel jelentkezett az oltatlan gyerekeknél tüdő- vagy középfülgyulladás, mint azoknál, akik kaptak a vakcinából.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink