2020. július. 16., csütörtök - Valter.
hirdetés
hirdetés

Egy csepp vér elárulhatná, ki védett a kanyaró ellen

A Népszava szerint csak a lakosság 85 százaléka védett a betegség ellen, pedig a falkaimmunitáshoz 95 százalék kellene. A kidolgozott kontroll olcsó és gyors.

hirdetés

Németh Péter, a Pécsi Tudományegyetem orvosi karának immunológusa szerint indokolt lenne felmérni, hogy Magyarországon kik védettek a kanyarótól. Kétféle módon szerezhetett valaki védettséget: vagy átesett a betegségen és kigyógyult belőle, vagy beoltották ellene. Nálunk 1969-től kötelező a védőoltás, s azt követően évente általában alig néhány megbetegedést regisztráltak a vírusos betegségből.

Halálos kanyarófertőzés Magyarországon az elmúlt fél évszázadban nem volt. A betegség teljes visszaszorítását viszont gátolja, hogy egy idő után csökkenhet a védettség. Tudni kell, hogy 1990-es évek óta hatékonyabb a védőoltás, akik azt követően lettek immunizálva, azok – a jelek szerint – védettek. A kezdeti vakcinálási időszak oltóanyagainak elégtelenségei és az oltásrend kialakulatlansága miatt viszont a mai felnőtt korosztályban viszonylag magas lehet azok aránya, akik nem rendelkeznek kellő védettséggel. Emellett azok is megbetegedhetnek, akiket csecsemőkorukban a szüleik nem oltattak be. Voltak ugyanis, akik az „oltásellenes guruk” tudománytalan próféciájára hallgatva arra kérték az oltást végző orvost, hogy az oltóanyagot ne a gyerekbe, hanem a levegőbe fecskendezze, s előfordult, hogy az orvos – szívességből vagy pénzért – megtette ezt.

A pécsi egyetem immunológiai intézete kidolgozott egy vizsgálati eljárást, aminek segítségével egy csepp vérből valószínűsíthető, hogy ki védett a kanyaró vírusa ellen és ki nem. Az intézet – mint azt Németh Pétertől a lap megtudta – az elmúlt évben mintegy négyezer, az egészségügyi vizsgálatokon részt vevő ember vérét kontrollálta ezzel az eljárással, és kimutatták, hogy a páciensek csaknem 15–20 százaléka elkaphatja a kanyarót. Ahhoz, hogy országos szinten kialakuljon a teljes védettség, az úgynevezett falkaimmunitás, hatékony védőoltás kell óvja a lakosság minimum 95 százalékát. Mivel nagyjából a nyolcvanöt százalék mondható védettnek a kanyaró ellen, esély van arra, hogy a betegség visszatérőn felüsse a fejét, véli Németh Péter. Az immunológus szerint célszerű lenne azok megvizsgálása az említett eljárással, akik nem estek át kanyarón. S ha valakiről kiderül, hogy nem védett, azt be kellene oltani. Az immunológus hangsúlyozza: azok vérvizsgálata különösen fontos, akik sok emberrel találkoznak, így az egészségügyi és a rendészeti dolgozóké vagy a pedagógusoké. A vizsgálat bevezetéséről azonban a kormánynak vagy az egészségügyi tárcának kellene jogszabállyal döntenie. Egy vizsgálat költsége hozzávetőleg 2-5 ezer forint.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!