hirdetés
2022. szeptember. 25., vasárnap - Eufrozina, Kende.
hirdetés

Olaszországban egyre több a nyugat-nílusi vírust terjesztő szúnyog

A nyugat-nílusi vírust (WNV) potenciálisan hordozó szúnyogok egyre nagyobb gondot okoznak Olaszországban, írja az Euronews. nyomán az ATV.

A betegség Afrikában, Közel-Keleten, Ázsiában és Ausztráliában őshonos betegség, amely a közelmúltban Európába és Észak-Amerikába költözött. Az Euronews összeszedte mit érdemes tudni róla, a cikket az ATV szemlézte.

Különösen ezen a nyáron volt tapasztalható a megbetegedések számának drámai növekedése, ami aggodalmat keltett az olasz egészségügyi hatóságokban. 1999 óta az úgynevezett nyugat-nílusi lázat okozó vírus messze eljutott azokról a területekről, ahol hagyományosan elterjedt. Manapság az Antarktisz kivételével a bolygó minden kontinensén megtalálható, és az Egyesült Államokban a szúnyogok által terjesztett betegségek sorát vezeti.

Európában még viszonylag ritka, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint július 27-ig idén mintegy 55 WNV esetet jelentettek Európában. Azonban az 55 esetből 42-t Olaszországban jelentettek, ami több mint háromszorosa a Görögországban jelentett megbetegedéseknek (12), amely a második helyen áll. A többi ország, Szerbia (16) és Szlovákia (1) esetről számolt be.

Nagyobb aggodalomra ad okot, hogy azok közül, akik elkapták a vírust és akiknél nyugat-nílusi láz alakult ki, azok közül július végéig öten haltak meg a betegség következtében.

Az elmúlt héten az Olaszországban bejelentett fertőzések száma augusztus 4-ig 94-re emelkedett, és csak egy hét alatt 52 új esetet regisztráltak. Ötről hétre nőtt a vírus teljes halálozási száma is az elmúlt héten, öten a Veneto régióban – amit a vírus gócpontjának tartanak -, egy Emilia-Romagnában és egy Piemonte-ban.

Veneto alföldjei tökéletes táptalajt jelentenek a szúnyogok számára. A rovarkutatók idén azt fedezték fel, hogy a szúnyogok száma a térségben 27 százalékkal nőtt.

(forrás: ATV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink