hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Kevesebb nyugat-nílusi láz

Július végéig halálos áldozata sem az unióban sem a szomszédos országokban nem volt a fertőzésnek, derül ki a Weborvos összeállításából.

Az idei szezonban még csak 12 ember fertőződött meg a Nyugat-nílusi láz vírusával az Európai Unió tagállamaiban, a szomszédos országokban pedig még senki. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint, amelyet a Weborvos szemléz, Magyarországon július végéig egyetlen egy ember sem fertőződött meg ezzel a kórral.

A jelentés szerint június elejétől július végéig 12 esetet regisztráltak az unióban: Görögországban 10-et és Romániában kettőt. Halálos áldozata sem a tagállamokban sem a szomszédos országokban nem volt a fertőzésnek.

Mindez azért is említésre méltó, mert az utóbbi években több száz Nyugat-nílusi fertőzéses esetet regisztráltak Európában és még Magyarországon is volt halálos áldozata a kórnak (2018 - ban például 225 magyar kapta el a vírust és 15-en bele is haltak a fertőzésbe). Az alacsony esetszám persze változhat, hiszen ennek a betegségnek a szezonja novemberig tart.

A nyugat-nílusi vírus által okozott megbetegedések jellemzően egyébként olyan időszakokban fordulnak elő, amikor sok a szúnyog, mert a vírus szúnyogcsípéssel terjed. A fertőzés szempontjából a legnagyobb veszélyben az idősebbek vannak, akiknek gyengébb az immunrendszerük, valamilyen krónikus betegségben, magas vérnyomásban, cukorbetegségben, szívritmuszavarban vagy idegrendszeri zavarban szenvednek.

(forrás: WebOrvos)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés