2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Olaszország fenntartja a maszkviselést a reptereken és a repülőjáratokon

Olaszország repülőterein és az országból induló légi jártakon megmarad a maszkviselési kötelezettség június 15-ig, annak ellenére, hogy az Európai Unió ezt hétfőtől eltörli, jelentette be az olasz egészségügyi minisztérium. Nemzetközi hírek.

A hatályos járványintézkedések értelmében a városi és a hosszútávú tömegközlekedési eszközökön június 15-ig kötelező az orrot és szájat elfedő maszk viselése, olvasható az olasz egészségügyi tárca honlapján. A tárcavezető Roberto Speranza április végi rendelkezése szerint a buszokon, villamoson, metrón, valamint a vonatokon, hajókon és a repülőkön is az FFP2 típusú maszkot kell használni. Ugyanígy maszkot kell hordani a repülőtereken is.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) bejelentése szerint május 16-tól vége lesz az általánosan kötelező maszkviselésnek az európai repülőtereken és repülőjáratokon. A maszk használatát azonban az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) továbbra is leghatásosabb megelőzési eszközként jelölte meg.

Május 31-ig az Olaszországba történő belépéshez továbbra is szükséges a legalább egy oltás felvételét bizonyító oltási vagy más védettségi igazolás. Utóbbi a betegségből történt kigyógyulás igazolásával vagy az utazás előtti 48 órában végzett negatív antigén gyorsteszttel váltható ki. Az igazolást a repülőtereken szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik. Az első és a második oltás érvényessége a beadástól számított hat hónapig tart, emlékeztető oltás esetében az érvényesség nincs határidőhöz kötve.

A belépést követően az oltási vagy védettségi igazolásra nincs szükség Olaszország területén, kivéve a kórházakban, más egészségügyi intézményekben vagy idősotthonokban. A szállás- és vendéglátóhelyeken nem kell semmilyen igazolást felmutatni, hasonlóképpen a tömegközlekedési eszközökön, múzeumokban, kulturális vagy sporteseményeken, valamint a strandokon sem.

*

Szakaszonként tervezik engedélyezni az üzletek újranyitását a másfél hónapja vesztegzár alatt álló Sanghajban, miután az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek napi esetszáma fokozatosan mérséklődik a városban.  A Hszinhua kínai állami hírügynökség tudósítása szerint Sanghaj alpolgármestere vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: hétfőtől lépésről-lépésre ismét kinyithatnak egyes üzletek, egyebek mellett bevásárlóközpontok, élelmiszerpiacok és fodrászüzletek.

A Kína fontos pénzügyi központjának számító városban a kereskedelmi célú üzlethelyiségek, például szupermarketek, kisboltok, gyógyszertárak, fokozatosan kezdhetik újra működésüket, míg a piacok és a fodrászati szalonok korlátozott kapacitással tevékenykedhetnek ismét. Az alpolgármester közlése szerint a városban a működő kereskedelmi egységek száma az 1400 alatti mélypontról 10 600 fölé emelkedett. A 23 millió lakosú városban továbbá 5 millióra nőtt a naponta kézbesített megrendelések száma. A tömegközlekedési hivatal vasárnapi közlése szerint azonban Sanghajban jelenleg egyetlen metróvonal sem közlekedik. A városban élők nagy része pedig egyelőre legfeljebb külön engedéllyel, naponta egy alkalommal hagyhatja el az otthonát, és azt is csak meghatározott ideig, bevásárlás céljából. A várost teljes egészében március végén vonták vesztegzár alá, ám sok lakónegyed már ezt megelőzően lezárás alatt állt.

Azokban az üzemekben, vállalatokban, és egyéb egységekben, ahol már engedélyezték a tevékenység újraindítását, a dolgozóknak zárt rendszerben kell végezniük a munkájukat. A dolgozókat a munkavégzés helyén kell elszállásolni, és a zárt rendszert egyelőre meghatározatlan ideig nem hagyhatják el.

Sanghajban szombaton 166 új Covid-19 megbetegedést, és 1203 tünetmentes vírushordozót azonosítottak. Peking vezetése vasárnap tovább hosszabbította az otthoni munkavégzést előíró rendeletet a kínai főváros négy kerületében. Pekingben az elmúlt egy napon, vasárnap délutánig, 55 új esetet azonosítottak. A fertőzöttek közül tíz embert a lezárás alatt álló területeken kívül szűrtek ki, miközben több kerületben naponta tesztelik a lakosságot.

A kínai járványkezelési stratégia alapján a vírus terjedésének megfékezésére alkalmazott korlátozásokat addig nem enyhítik, amíg a karanténzónákon kívül találnak új vírushordozókat.

*

A világon 521 468 571 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 263 899 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 521 119 881 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 6 263 240 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink