2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Nyilvános konzultáció az európai rákellenes tervről

Az Index azt írja, hogy kétszeresére nőhet a rákos esetek száma a világon húsz év alatt, az MTI az Európai Bizottság rákellenes terveiről számol be.

Majdnem a kétszeresére nőhet a rákos esetek száma a világon húsz év alatt az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nemzetközi rákkutatási szervezetének (IARC) friss jelentése alapján, amelyről az Index számol be. (Az IARC ötévente készíti el világjelentését.)

2018-ban a világon 18,1 millió embernél állapítottak meg rákot, közülük 9,6 millióan haltak meg. 2040-ben várhatóan mintegy 29-37 millió embernél alakul ki rosszindulatú daganat – állapította meg a szervezet jelentése, melyet kedden, a rákellenes küzdelem világnapján tettek közzé.

Az esetszám emelkedésének oka a világ népességének növekedése és idősödése, ám életmódbeli tényezők is hozzájárulnak, mondta a dpa hírügynökségnek Michael Baumann, a német rákkutatási központ (DKFZ) vezetője, aki szintén hasonló emelkedésre számít. A kutató arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy tegyék egészségesebbé az életmódjukat.

Nyilvános konzultációra hív az EB

Az Európai Bizottság elnöke a rák elleni küzdelem keddi világnapján bejelentette Brüsszelben, hogy uniós szintű nyilvános konzultációt indítanak az európai rákellenes tervről.

Ursula von der Leyen az Európai Parlamentben tartott rákellenes konferencián azt mondta, hogy a rákos megbetegedések ellen tagállami és európai szinten is fel kell lépni, és ehhez szükség van egy európai rákellenes terv kidolgozására. A terv alapja a nyilvános konzultáció lesz, amely elengedhetetlen a legfontosabb területek és a jövőbeni fellépések azonosításához. Ursula von der Leyen szerint uniós összefogással jelentős eredményeket lehet elérni a megelőzés és a kutatás területén, amelyet egy új adatfeldolgozási stratégia is támogat.

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos szerint az európai rákellenes terv az uniós polgárok és a betegek javát szolgálná, és javítana az egészségügyi rendszerek helyzetén. A terv sikere a polgárok, a rákbetegek, az érinettek és az európai, nemzeti, valamint helyi döntéshozók elköteleződésén múlik.

Az európai rákellenes terv, amelyet még az év vége előtt bemutatnak, a betegség minden fontos szakasza kapcsán javasol majd intézkedéseket, nevezetesen a megelőzés, a korai felismerés és a diagnosztika, a kezelés, illetve az utógondozás területén. A konzultáció 12 hétig fog tartani. A nyilvános konzultáció mellett az Európai Bizottság a terv ütemezéséről is indít egy konzultációt, amely négy héten keresztül lesz elérhető. 2020 júliusáig az Európai Bizottság több találkozón is megvitatja a terv egyes elemeit a tagállamokkal, valamint egyeztetéseket tartanak az érdekeltek egyes csoportjaival.

Az EU-ban évente 3,5 millió embernél diagnosztizálnak rákot. Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat 2016-os adatai szerint az uniós tagállamok közül Magyarországon a legmagasabb a rákos megbetegedéshez köthető halálozási arány. Magyarországot Horvátország, Szlovákia majd Románia követi a sorban.

(forrás: Index, MTI)
hirdetés

Könyveink