hirdetés
2022. szeptember. 29., csütörtök - Mihály.
hirdetés

Fotókiállítás az autizmus világnapja alkalmából

Komka Péter, az MTI/MTVA fotóriporterének Ezerarcú autizmus című kiállítása öt autista fiatalról készített portrén keresztül szeretné felhívni a figyelmet a szindrómára az autizmus április 2-ai világnapja alkalmából.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában nyílt pénteki kiállítás-megnyitón úgy fogalmazott, hogy ez a kiállítás fontos lehetőség és esély arra, hogy ráirányítsák a figyelmet az autistákra. Kiemelte: valódi társadalmi integrációról akkor beszélhetünk, ha az autizmussal élőket vagy autistát nevelő családokat nem szigetelik el falak, hanem a társadalom szövetébe valóban be tudnak ágyazódni. Ehhez pedig arra van szükség, hogy a társadalom megismerhesse ezeknek a családoknak a problémáit és megláthassa az utakat, hogyan tudja őket támogatni.

Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetsége elnöke felidézte, hogy április 2-át az ENSZ 2007-ben nyilvánította az autizmus világnapjává. A szervezet idei felhívásának központi témája, hogy bemutassa a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményt (CRPD), amely elismeri ezen személyek függetlenségéhez és autonómiájához való jogát, illetve kiemeli, hogy ezeket az embereket másokkal azonos alapon és az élet minden területén megilleti a jog- és cselekvőképesség.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az esélyegyenlőség és a hozzáférhetőség megvalósításában komoly társadalmi feladat és felelősség is van, hiszen nem érvényesülhetnek a fogyatékkal élők jogai, ha a társadalom tagjai nem ismerik az autizmust és nem fogadják el az idegi-, fejlődési rendellenességgel élőket, illetve, ha a szolgáltatásokat nyújtók az élet minden területén nincsenek felkészülve az autisták fogadására. Mint mondta, "az autizmusról korszerű ismeretekkel rendelkezünk, amelyek elsajátítása elengedhetetlen feltétele autista társaink társadalmi részvételének".

A tárlatot három héten keresztül lehet Budapesten megtekinteni, később más nagyvárosokban is bemutatják.

Az Autizmus Világnapján, a Ragyogj kéken! kampány keretében világszerte kék fényben világítanak ki ikonikus épületeket, a londoni Big Bentől a New York-i Empire State Buildingig. Magyarországon a Szabadság-szobor mellett az ország számos városában is kapnak kivilágítást neves épületek. Magyarországon és szerte a világon, a statisztikák szerint minden 68. embert és családját érinti az autizmus.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink