hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Rendszerszintű hiányosságok az autisták pszichiátriai kezelésében

Jogszabályi és szakmai problémák miatt nem juthatnak az állapotuknak megfelelő kezeléshez az autizmus spektrumzavarral élő emberek pszichiátriai ellátásuk során, állapította meg az ombudsman.

Az ombudsman hivatala közleményben felidézte: az alapjogi biztosnál egy anya sérelmezte gondnoksága alatt álló felnőtt, autista gyermeke pszichiátriai ellátásának körülményeit és módját, a kötelező gyógykezelés szükségességének megállapításával kapcsolatos eljárást. Székely László azt állapította meg, hogy az intézményben sem az ápolási körülmények, sem a személyi feltételek nem voltak adottak a kiszolgáltatott, autista páciens gyógykezeléséhez és ellátásához. Többágyas, zsúfolt szobába helyezték, ahol ismeretlen környezet és emberek vették körül, nem volt sem gyógypedagógus, sem elérhető gondozó.

Az alapjogi biztos szerint az elhelyezési körülmények miatt (is) került olyan állapotba a páciens, hogy a személyzet csak korlátozó intézkedések alkalmazásával tudta biztosítani a biztonságos és zavartalan ellátást. Az iratokból kiderült, hogy többször is a jogszabályba ütköző módon alkalmazták ezeket a korlátozó intézkedéseket. Az egyik esetben az autista férfit a végtagjainál fogva rögzítették az ágyában pusztán azért, mert önként nem akart ottmaradni és bemászkált más kórtermekbe. A jelentésben az ombudsman rámutatott arra: a személyzet kapacitásának tartós hiánya vezetett oda, hogy a korlátozó intézkedés alkalmazásakor a kórház a világos törvényi előírások ellenére nem értesítette a törvényes képviselőt.

Fény derült a betegdokumentáció számos hiányosságára is. A vizsgálat során egyértelművé vált, hogy nincs olyan hiteles nyilvántartás, amelyből az egészségügyi szolgáltatók közvetlenül, ingyenesen kideríthetnék, a beteg gondnokság alatt áll-e, ki a gondnoka és hol érhető el. Ez is szerepet játszhatott abban, hogy az anya senkitől nem kapott értesítést a fia kezelése során megtartott többszöri elmeszakértői vizsgálatról és a bírósági szemlékről, így nem is lehetett jelen rajtuk, állapította meg az ombudsman. Székely László szerint az autizmus spektrumzavarral élők igazságügyi elmeorvosi vizsgálatának eredménye még a megfelelően kialakított környezetben is kérdéses lehet, mivel a szakértői felkészítés nem mindig terjed ki a felnőtt autisták specifikus vizsgálatára, viselkedésük elemzésére.

A jelentésben kiemelte azt is, hogy az autisták gyógyításához, ápolásához jelenleg nincsenek érvényes irányelvek, a korábbiak ugyanis 2013-ban hatályukat vesztették, az új pedig már harmadik éve készül, de a megbízott fejlesztőcsoport folyamatosan a határidő módosítását kérte, ez jelenleg idén december. Az alapvető jogok biztosa szerint, a megfelelő szakmai háttér bevonásával szükséges a jelenlegi szabályozás és gyakorlat mielőbbi átgondolása és kiegészítése, ez biztosítaná, hogy az autizmus spektrumzavarral élők megkapják az állapotuk javításához szükséges valódi segítséget.

Székely László az emberi erőforrások miniszterének erről küldött ajánlást.

A konkrét panaszügyben az ombudsman felkérte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatóját, hogy teremtse meg a kórház jogszabályi előírásoknak megfelelő, a betegjogok érvényesülését lehetővé tevő működésének feltételeit. A kórház főigazgatójánál pedig kezdeményezte, hogy jobban ügyeljenek a korlátozó intézkedésekre vonatkozó jogszabályi előírások maradéktalan betartására, a dokumentációs rendre, a gondnoksággal összefüggő adatfelvétel pontosságára. Székely László az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ főigazgatójához azzal a kéréssel fordult, segítse elő, hogy a gyakorlatban nélkülözhetetlen szakmai irányelv mielőbb elkészüljön.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink