2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Fogunk fehérsége és épsége

Az OTSZ Online a Rutgers School of Dental Medicine fogorvosi kara vezetőjének tanácsait osztotta meg azzal kapcsolatban, hogyan kerüljük el, hogy fogainkon foltokat okozzon táplálékunk és italunk. 

A bor hármas veszélyt jelent a fogakra. A szőlőben, a vörösbor színét adó anthocián pigmentek elszínezhetik a fogat, a borban lévő a tanninok segítik az anthocián pigment fogakhoz való kötődését a bor savassága pedig rongálhatja a fogzománcot, növelheti annak porózusságát, az apró pórusok pedig elősegítik a festékanyagok megtapadását.

Természetesen nem a bor az egyetlen bűnös. A feketekávé, a fekete tea, a bogyók, a balzsamecet, a csokoládé, az édességek és a dohányzás is elszínezheti a fogakat. A szénsavas italok és a gyümölcslevek pedig károsítják a zománcot, és emiatt segítik elő a fogak elszíneződését. A fogakon lerakódott lepedék könnyen foltosodhat, ezért célszerű a borfogyasztás előtt 30 perccel fogat mosni, de soha nem szabad fogat mosni sem közvetlenül az evés, sem közvetlenül a borozgatás után, mert a fogkrém a borfogyasztás okozta savas kémhatás miatt szintén károsíthatja a fogzománcot.

Ha a vörösbor előtt fehérbort fogyasztunk, az súlyosbíthatja a vörösbor okozta foltosodást a fehérborban lévő sav miatt. A bor fogyasztása után igyunk vizet, ami semleges kémhatása miatt csökkenti a szánkban a bor okozta savasságot, és serkenti a nyáltermelést, ami kritikus fontosságú a káros baktériumok elleni küzdelemben és a száj ideális pH-értékének megőrzésében. Hasonlóképp, bármilyen étel rágása ugyanilyen fontos, mert a serkenti a nyáltermelést. A sajt a legideálisabb a borhoz, mivel serkenti a nyáltermelést és csökkenti a bor savasságát.

További részletek

Julien Tromeur képe a Pixabay-en
Julien Tromeur képe a Pixabay-en

(forrás: otszonline.hu )
hirdetés

Könyveink