2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Cukoradóval küzdenek a rák ellen a lengyelek

A cukoradó bevezetése az átfogó, 2020-2030 között zajló rákmegelőző program része Lengyelországban, írja a Növekedés.hu.

A lakosság rossz étkezési szokásainak megváltoztatása érdekében 2022 végére tervezik az adó bevezetését – közölte az egészségügyi miniszter helyettese, Sławomir Gadomski.

A Nemzeti Rákellenes Program az idei év tavaszán elfogadott egészségügyi stratégián alapul és várhatóan meghatározza az ország onkológiai ellátási rendszerének fejlesztési irányait, beleértve a megelőzést, a korai betegség-felismerést, a diagnózist és a kezeléseket. 

A miniszterhelyettes szerint a cukoradó a stratégia szerves része. Bevezetésétől azt várják, hogy a kedvezőtlen fogyasztási szokások korlátozása mellett arra szorítja a vállalatokat, hogy termékeiket kevesebb cukor felhasználásával állítsák elő. A program támogatja az egészséges szokások kialakulását és arra bátorítja az embereket, hogy egyre többen vegyenek részt a szűrővizsgálatokon. A 10 éves program várhatóan 5 milliárd zloty (mintegy 387 milliárd forint) ráfordítást igényel, írja a Növekedés.hu.

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés

Könyveink