2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Üdítő különadó

Cukoradóval próbálják meg az angolok leszoktatni a kiskorúakat a túlzásba vitt üdítőitalozásról, illetve a szülőket a vásárlásról – írja az Origó.

A Cancer Research UK nevű brit rákkutató szervezet felmérése szerint egy átlagos angol gyerek egy kádnyi cukros üdítőt iszik meg minden évben. Még az egészen kicsi gyerekek, az 1-4 évesek sincsenek biztonságban, nekik is vesznek a szülők ilyen egészségre káros italokat, hetente akár 1,3 doboznyit is isznak valami cukros cuccból, ez éves szinte felmehet 70 dobozra – számol be az Origó.

Eközben a 4-10 évesek több mint 110 alumínium doboznyi szénsavas üdítőt isznak meg évente, de ez még csak egy fél kádat töltene meg meg – áll a britek országos diéta és táplálkozási kutatásában. Egy 0,3 literes kóla 35 grammnyi cukrot tartalmaz, ami önmagában több, mint az egész napos ajánlott adag (19 g) egy ötéves számára, de elvileg a 11éveseknek is elég lenne 30 gramm reggeltől-estig.

Alison Cox, a Cancer Research prevenciós igazgatója "sokkolónak" nevezte a kutatás eredményeit. "Azonnal meg kell állítanunk ezt a folyamatot. A jó hír az, hogy a brit kormány cukoradója komoly szerepet fog játszani a fogyasztási szokások alakításában"- reménykedik Cox.

(forrás: [origo])
hirdetés

Könyveink