hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

A válság megédesíti a dánok életét

Dánia eltörli az üdítőitalokra kivetett különadót, amitől a gazdasági növekedés javuláát remélik – írta az MTI.

A dán kormány bejelentése szerint az adót 2013. július 1-jétől előbb 50 százalékra mérséklik, majd 2014. január elsejével teljesen eltörlik.

Az Európai Alkoholmentes Italgyártók Szövetségének (UNESDA)  közleménye szerint Dánia Európában az elsők között vetett ki különadót az üdítőitalokra, melynek mértéke az egyik legmagasabb a kontinensen. Az adó mostani eltörlésére egy megállapodássorozat részeként került sor. Dánia tavaly eltörölte az egy évvel korábban bevezetett zsíradót is, mert az túlságosan költséges volt, és nem járult hozzá a dánok étkezési szokásainak megváltozásához - emlékeztetett a szövetség.

Az UNESDA főtitkára szerint: "Az üdítőitalokra kivetett különadók a végüket járják, amelyeket egyre több országban törölnek el egész Európában. Bebizonyosodott, hogy az emberek nem lesznek tőlük egészségesebbek, ugyanakkor munkahelyek szűnnek meg miattuk és csökken a gazdaság teljesítménye."

A közlemény szerint az adó eltörlésével az adó miatt korábban megszűnt mintegy ötezer munkahely nagy része újrateremthető. A dánok ugyanis jelenleg Németországba és Svédországba járnak át üdítőitalokat vásárolni.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink