hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Adóval a cukor ellen

Minimum 20 százalékos extraadóval sújtaná a WHO a cukortartalmú italokat és más cukrozott élelmiszereket – adja hírül a Figyelő.

A WHO újra kiásta a csatabárdot az édesszájúak és az őket kiszolgáló szektor, valamint az egészségtudatosak világtábora között, ügyesen apellálva a kormányok mohóságára is. Mint az várható volt, a célkeresztbe került szegmens globális lobbizással ellentámadásba lendült – olvasható a Figyelőben.

„A WHO 2014-es felmérése szerint a cukor az egyetlen olyan makrotápanyag, amelynek fogyasztásában Magyarország nemzetközi szinten is jó eredményeket tud felmutatni" - mondja Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke. (Azaz nem veszünk belőle többet magunkhoz, mint kellene, ellentétben például a zsiradékokkal.) Hozzátéve, hogy ezt az adatot az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (Otáp) 2014-es eredményei is megerősítették. A kutatások alapján ugyanis az EU-ban a második legjobb helyen állunk e téren, mégis nálunk van a legtöbb túlsúlyos és elhízott ember. Igaz, az Otáp eredményeinek ismertetésekor a kedvezőtlen változások között említették a szakemberek, hogy 2009-hez képest nőtt a feldolgozott élelmiszerekkel bevitt cukor mennyisége.

Sánta Sándor szerint már a népegészségügyi termékadó (neta) bevezetése megrázta az édesipart, így sommás a véleménye nemcsak a további emeléssel, de még a jelenlegi mértékkel (lásd a táblázatban) kapcsolatban is. „Azt szeretnénk elérni, hogy ezt az adót vezessék ki" - teszi egyértelművé az elnök. A 2011 óta készült tanulmányokra hivatkozik, amelyek szerint a neta nem érte el a várt egészségügyi hatást, miközben versenyhátrányt okozott az amúgy is sérülékeny hazai édesiparnak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága lapunk kérdésére azonban megvédte a netát. A bevezetésével szerintük kevesebb egészségre káros élelmiszert fogyasztunk, egyes gyártók is változtattak a termékeik összetételén, kevesebb sót és cukrot használnak. A válaszból és a bemásolt jogszabályból megtudhattuk, hogy a népegészségügyi termékadóról rendelkező törvény hatálya jelenleg is kiterjed a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerekre az üdítőktől a szirupokon, szörpökön, csokoládékon keresztül az egyéb édességekig – azt viszont nem, lesz-e esetleg további emelés. A nemrég beterjesztett őszi adócsomagban mindenesetre nem szerepel ilyesmi, ahogy csökkentés vagy kivezetés sem. (Egy MNB-s háttéranyag egyébként emelést javasol.)

(forrás: Figyelő.hu)
hirdetés

Könyveink