2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Az ápolási díjban részesülők helyzetét az Országgyűlésben kell megoldani!

Az emberi méltóság nem alku tárgya!

A MEOSZ méltatlannak tartja, hogy a döntéshozók az otthonápolást végzők munkájának megfelelő díjazásához szükséges források betervezése nélkül fogadták el a 2019. évi költségvetést.

A hat országos érdekvédelmi szervezet 16 hónapja, majd harminc nappal ezelőtt ismételten megküldte az ápolási díjban részesülőkre vonatkozó részletesen és alaposan kidolgozott, adatokkal, vonatkozó jogszabályokkal és szakmai érvelésekkel alátámasztott javaslait.

Méltatlan az a kialakult helyzet, hogy a magyar döntéshozók több évtizede érdemi válasz nélkül hagyják ezt a hatalmas, és minden megbecsülést jogosan megérdemlő közösséget. Legyünk őszinték, a hallgatás is válasz, és ez a csend is lefordítható:
Elvettük az életeteket! Elvettük a méltóságotokat! Elvettük a szociális biztonsághoz való jogotokat! Láthatatlanok vagytok számunkra, magatokra hagytunk benneteket!

A minden tiszteletet megérdemlő érintettek, gyerekek és felnőttek, az őket ápoló családtagok próbálnak erőn felül figyelmet kapni, de megannyian vannak, akik nem tudnak már az utcára sem menni, mert az megoldhatatlan erő, eszköz és pénz hiányában! A MEOSZ az ő hangjuk, az ő erejük! Következetesen és kitartóan kiállunk minden szakmai és érdekvédelmi fórumon mindaddig, amíg nincsenek érdemi válaszok! Pénteken elfogadták a 2019. évi költségvetést a szükséges források betervezése nélkül, de mi folytatjuk a megkezdett érdekvédelmi munkát ápolási díj ügyben! Nem fogunk alkudozni, mert az érintettekkel szemben elkövetett bűn bármilyen alkudozásba belemenni! Mert nem lehet alku tárgya a szolgálati idő, a biztosítási jogviszony, a munkaviszony és a mindenkori minimálbér alapként való elismerése! A MEOSZ mind az 54 000 ápolási díjban érintett, mind az 54 000 ápolásra szorolú és a velük sorsközösséget vállaló családtagok hangja marad! Végig, következetesen és kitartóan!

Azonnal hívják össze – tizenhat hónap után – a hat országos érdekvédelmi szervezetet, hogy közösen a „semmit rólunk nélkülünk“ alapelv mentén, és a fogyatékos emberekről szóló ENSZ egyezményben deklaráltak és a hazai magyar jogszabályban is rögzítettek alapján készüljön el a Nemzeti stratégia az ápolási díjban részesülőkért 2018-2020! A stratégia a széleskörű társadalmi egyeztetést követően 2018. december 3-án a
Fogyatékos Emberek Világnapján kerüljön az Országgyűlés elé, melyben határidőket, forrást és felelősöket is jelöljenek meg a felelős végrehajtás érdekében.

Párbeszédet ígér a kormány

A költségvetés elfogadását követően kiadott MEOSZ közlemény megjelenése után az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írják, széles körű párbeszédet indítanak az ápolási díj emeléséről, több szakmai és civil szervezet és a szociális ágazati egyeztető fórum javaslatait is meghallgatják majd, és várhatóan az ősszel tesznek javaslatot a kormánynak az ápolási díjjal kapcsolatos intézkedésekről.

A közleményében kiemelték: a kormány teljes mértékben egyetért azzal, hogy meg kell becsülni azokat, akik beteg hozzátartozójuk otthoni ápolását vállalják. A kormány több intézkedést tett azért, hogy a hozzátartozójukat otthon ápolókat segítse. A legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozók ellátása (a kiemelt ápolási díj) 2010 óta 63 százalékkal, 37 050 forintról 58 680 forintra nőtt. Bevezették továbbá idén januártól a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon ápoló időseknek az 50 ezer forintos nyugdíjkiegészítést.

A korábbiakhoz képest azt is fontos előrelépésnek nevezték, hogy a bruttó díjakból nyugdíjjárulékot is fizet az állam, ami azt jelenti, hogy az érintettek nyugdíjjogosultságot szereznek. Közölték: azon dolgoznak, hogy tovább erősítsék ezeknek a nehéz helyzetben lévő családoknak a megbecsülését, a mindennapi megélhetését és szociális biztonságát.

(forrás: MEOSZ, MTI)
hirdetés

Könyveink