hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Petíció az otthoni betegápolásért

A Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület és az aHANG platform együtt indítottal el Az otthoni ápolás munka, amelyért munkabér jár! című petíciót, írja a 168óra.

A szervezet több éve küzd azért, hogy felhívja a társadalom és a döntéshozók figyelmét arra a lehetetlen helyzetre, amiben a súlyos beteg, vagy halmozottan sérült gyermekek otthoni ápolását végző családok vannak. Céljuk, hogy foglalkoztatási jogviszonnyá váljon az otthoni ápolás, és ne egy megalázó összegű segély járjon érte.

Tavalyi tömeges levélküldő akciójuk hatására számos kormánypárti képviselő támogatásáról biztosította az érintett szülőket, érdemi lépések mégsem történtek. Idén megismételték a kérést.

– Ha a gyermekkel bármi történik, ami miatt fogyatékkal élővé válik, az egyébként is tragikus helyzetet ne rontsa tovább a társadalom azzal, hogy a megélhetés perifériájára, a szegénységbe taszít teljes családokat. A gyermekvállaláshoz szükséges pozitív jövőképnek a mi életünk is része, azt is látnia kell a szülőknek, hogy az ország, a társadalom akkor is fogja a kezüket, ha nehéz helyzetbe kerülnek – írták a szülők a képviselőknek a 168óra szerint.

Tavaly novemberben nyújtott be javaslatot Balog Zoltán akkori humánerőforrás-miniszter, hogy havi 50 ezer forint támogatást kapjanak nyugdíj mellé azok, akik legalább húsz éve otthon ápolják családtagjukat. Csordás Anett, az egyesület elnöke elmondta, hogy örültek ugyan a döntésnek, de az intézkedés végül csak 5 százalékát érintette az otthoni betegápolást végzőknek, ami nagyjából 200 embert jelent. Ezenkívül volt egy öt százalékos emelés az ápolási díjban, ami körülbelül 1500 forint, tehát a tényleges segítségnyújtás elmaradt. Így a legmagasabb ápolási összeg 52 800 forint.

(forrás: 168 óra)
hirdetés

Könyveink