hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Az ápolási díjról a Parlamentben

Az ápolási díjról is szó volt az azonnali kérdések között hétfőn az Országgyűlésben, a téma a kérdések között is szerepelt.

Varga-Damm Andrea (Jobbik) a beteg, fogyatékkal élő családtagjukat gondozók tisztességes megbecsülését vetette fel az azonnali kérdések között. Mint mondta, ez 400 ezer családot érint Magyarországon. Idézte az alaptörvényt és kitért arra, ha a gazdaság olyan erős, mint ahogyan az a Házban elhangzott, akkor itt az ideje, hogy ezeknek az embereknek legalább az átlagbér járjon, illetve a juttatásaikat egészítsék ki az átlagbérre, hogy ne kelljen intézetbe vinniük családtagjukat.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára úgy válaszolt, a képviselő a következő szavazáson győzze meg képviselőtársait, hogy szavazzák meg az emeléseket, mert ezt eddig egy alkalommal sem tették meg. Az ápolási díj alapösszegét 28 500 forintról 32 600 forintra növelték, az emelt összegű ápolási díjét 37 050 forintról 44 250 forintra, kiemelt ápolási díjat vezettek be, ennek összege 58 600 forint. A súlyosabban sérült hozzátartozó ápolása esetén 37 050 forint helyett 58 600 forintot kap. Egy 63 százalékos emelést nem kellene lebecsülni, azt már észre lehet venni, s a juttatásokat a kormány szeretné a későbbieknek növelni.

Később a kérdések között is szerepelt a téma, Burány Sándor (Párbeszéd) azt kérdezte, hogy a kormány tervezi-e az otthoni ápolási díj emelését illetve elismeri-e munkaviszonyként az otthonápolást. Rétvári Bence azt felelte, hogy a kormány az elmúlt években is több intézkedést tett az ügyben.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink