hirdetés
hirdetés
2018. április. 22., vasárnap - Csilla, Noémi.
hirdetés

Ahol az ivóvíz a hiánycikk

A világ lakosságának mintegy harmada, 2,1 milliárd ember nem jut egészséges ivóvízhez, írja összeállításában a 24.hu.

hirdetés

Az ivóvízhiány mellett körülbelül 4,5 milliárd nem rendelkezik megfelelő mellékhelyiséggel lakóhelyén vagy annak környékén, ami növeli a járványos megbetegedések kialakulásának kockázatát – közölték a 24.hu szerint ENSZ-ügynökségek Genfben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) az e problémával kapcsolatos első átfogó globális egészségügyi jelentése szerint 2000 óta több milliárd ember jutott hozzá ivóvízhez és csatornarendszerhez. Az ENSZ-ügynökség szerint ugyanakkor ezek az alapvető szolgáltatások sok esetben még mindig nem biztosítják az egészséges ivóvízhez való hozzáférést, és nem teszik lehetővé az emberi ürülék higiénikus elvezetését. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO május végén megválasztott főigazgatója szerint az egészséges ivóvíz és a higiénia “nem csak a gazdagok vagy a nagyvárosokban élők kiváltságai kéne, hogy legyen”.

A csatornarendszer hiánya nagyban hozzájárul az olyan hasmenést okozó betegségek terjedéséhez, mint a kolera, a vérhas, a hepatitisz, vagy a tífusz. Az ilyen és ezekhez hasonló megbetegedésekben évente több mint 360 ezer 5 év alatti gyermek hal meg. A világon a biztonságos ivóvízhez a legkevesebben Afrika déli részén, a Szaharától délre jutnak hozzá, négy emberből átlagosan egy.

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Könyveink