2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

A halálwellnesstől a halálkávéházig

A pozitívabb halálszemlélet azt tűzte ki célul, hogy újraírják a fejlett nyugati civilizáció hozzáállását a halálhoz. Az Index cikke.

A 2019-es globális wellness-csúcstalálkozó minden évben összeszedi a legmenőbb wellnesstrendeket; idén sokaknak felszaladt a szemöldöke, amikor a hagyományos szépség-egészség témakörök között megjelent a listán a halálwellness is. A meghatározás szerint ez egy olyan szemléletformáló trend, ami segít az embereknek, hogy radikálisan újragondolják a halált.

Egy kutatás szerint a vallási közösségek szerepét az edzőtermek veszik át, ahol kialakul egy közösség, és egyre több terem tesz azért, hogy ezt a közösséget össze is tartsa különböző szabadidős programokkal. Nem meglepő módon megjelentek az olyan edzőtermek is, amik egyfajta spirituális iránymutatást is adnak a klienseknek, többek között segítik azokat, akiknek valamilyen tragédia történt az életükben.

A haláldúlák gyakorlatilag átmenetet képeznek a hospice-házak személyzete és a családtagok között. Ők azok, akik tudnak segíteni abban, hogy családi körben, nyugalomban, méltóságteljesen és békében érje a halál azt, aki a segítségüket kéri, ugyanakkor a családnak is segít elfogadni, hogy a szerettük eltávozik.

Egyre nagyobb a kereslet a világon a nem hagyományos temetkezési módszerek iránt, különös tekintettel azokra a megoldásokra, amelyek az újjászületést, a természethez való visszatérést szimbolizálják. Például azzal, hogy egy olyan környezetkímélő koporsóba kerül az elhunyt, amiből aztán egy facsemete fejlődik, de egyre keresettebbek a fonott vesszőből készült koporsók is.

Ahogyan a rendezvényszervezők figyelnek az apró részletekre, úgy meg lehet bízni olyan komplex szolgáltatást nyújtó szakembereket, akik segítenek rendesen lezárni egy életet. A svédeknél döstädning, azaz haláltakarítás a neve annak, amikor az ember élete utolsó éveiben megszabadul a felesleges holmiktól, hogy a családnak már ne kelljen a lomtalanítással is foglalkozni.

Sokan már akkor elkezdenek mentálisan felkészülni a halálra, amikor még eszük ágában sincs meghalni, de szeretnék tudatosítani magukban, hogy ez elkerülhetetlen. Több helyen elérhetők olyan meditációs órák, amik a halál elfogadásának technológiájával ismertetik meg az embereket, sőt már létezik olyan telefonos applikáció is, ami naponta küld bölcsességeket és meditációkat a halál témájában.

Több helyen tartanak már olyan beszélgetéseket, ahol szakértőknek lehet kérdéseket lehet feltenni, vagy szakképzett emberek segítségével, irányított beszélgetésen keresztül adhatják ki magukból az emberek a halállal kapcsolatos félelmeiket és kérdéseiket. Brooklynban a Greenwood temető például többször ad otthont ilyen összejöveteleknek, de koktélestek, előadások, holdfényes séták és jóga is segít az embereknek abban, hogy ne számítson tabunak a halál. Sőt, vannak már olyan kártyajátékok is, amikkel egyszerűbben el lehet mondani és át lehet beszélni, hogy ki mit gondol a halálról.

Rengeteg országban működik halálkávéház, amit eredetileg bárki tarthat, de bizonyos feltételeknek meg kell felelni. Itthon például a Szigeten is összeülnek emberek, hogy két koncert és buli között a halálról beszélgessenek, de ott vannak a Művészetek Völgyén, és havi rendszerességgel Budapesten is találkoznak, hogy beszélgessenek.

A teljes cikk az Index-en

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink