hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 5
#1
Palliatív ellátás COPD-ben 1. évf. / 1. szám
Medical Online >> Rovatok >> tüdőgyógyászat
2015-04-15

A krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők nagyon súlyos tünetektől szenvednek, és ugyanolyan nagy szükségük van a palliatív orvosi ellátásra, mint a tü­dőrákosoknak.

#2
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2011-12-03

A napjainkig elkerülhetetlenül halálosnak gondolt betegséget eddig hat áldozat igazolhatóan túlélte. A jövőben a gyógyulás érdekében indukált kóma mellett a gyengített kórokozót tartalmazó oltás is a védekezés részévé válhat.

#3
Medical Online >> Rovatok >> eü-gazdaság
2011-11-27

Nem eutanáziáról, hanem egy legális orvosi gyakorlat szakszerűtlen, etikátlan és jogellenes alkalmazásáról van szó Márkus Attila cikkében – mondta a Népszabadságnak Kovács József bioetikus professzor. 

#4
Medical Online >> Rovatok >> eü-gazdaság
2011-11-27

Mit tudnak kezdeni a magyar orvosok és ápolók a halállal? Ezt a kérdést is felvetette az a rendőrségi nyomozás, amely rákbetegek állítólagos megölése miatt indult. Halálos betegekkel foglalkozó szakemberek szerint Magyarországon az orvosok sok esetben rossz mintákat követnek és a képzésükben is vannak hiányosságok.

#5
Medical Tribune IV. évf.2. szám
Medical Online
2006-02-01
A palliatív szedáció és az eutanázia közötti határ tisztázására a Holland Orvosi Kamara (Dutch Medical Association) a két beavatkozás részleteire vonatkozó irányelveket dolgozott ki, amelyek a nem bejelentett eutanáziaesetek nagy száma miatt váltak szükségessé.  A palliatív szedációt úgy határozták meg, mint a beteg éberségének szándékos csökkentését az élet végső szakaszában a szenvedés enyhítése céljából. A midazolamhoz hasonló szedatívumok a mindannapi orvosi ellátás részei, azonban ezek az ágensek nem siettetik a halál bekövetkeztét, így helytelenül hozták őket összefüggésbe korábban az eutanáziával. Mindazonáltal nyilvánvalóan nem sorolható a palliatív szedáció formái közé a gyakorlat, melyben a kórházi orvosok közel fele növekvő dózisban morfint biztosít páciensének, részint abban a reményben, hogy a gyógyíthatatlan beteg eszméletét veszti, és könnyű halála lesz. Ezen a területen elmosódik a határ a fájdalomcsillapítás és az eutanázia között.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A magyar lakosság mintegy negyedét tekinthetjük egészségtudatosnak, akiknek van kellő energiájuk ahhoz, hogy mindennapjaikat az egészségük fenntartását is figyelembe véve szervezzék, és egészségben éljenek.

Népszerű tévhit – amely mostanában egyre inkább megváltozóban van –, hogy a SARS-CoV-2 lassabban változik, mutálódik, mint más vírusok.