hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 3
#1
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2018-05-22

Svájci kutatók az Európai Bizottság finanszírozásában megvizsgálták két, az alsó húgyúti infekciók kezelésében régóta és gyakran használt antibiotikum hatékonyságát és biztonságosságát; az egyikőjük a modern antibiotikumokkal is felvette a versenyt. Az eredményeket a JAMA közölte.

#2
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2014-03-22

A húgyúti fertőzés az ambuláns betegellátási gyakorlatban gyakran előforduló bakteriális infekció.

#3
Medical Tribune II. évf.14. szám
Medical Online
2004-07-01
Különleges összetételükből fakadóan a gyógyvizek számos betegség kezelésének lehetnek sikeres kiegészítői fürdő- vagy ivókúraként, inhalációs terápiaként. Támogatott gyógyfürdő-szolgáltatást tavaly már csaknem 340 ezren vettek igénybe Magyarországon. Gyógyvizeink többsége az egyszerű szénsavas, a földes-meszes, az alkáliás-lúgos, a glaubersós, a konyhasós, illetve a jódos-vasas kategóriába tartozik. A szénsavas vizek ivókúraként alkalmazva fokozzák a gyomor sósavtermelését, elősegítik a víz felszívódását és a gyomor kiürülését. Kiválóak idült gyomorhurut kezelésére és kiemelkedő a vízhajtó hatásuk is. A földes-meszes ásványvizek literenként egy grammnál több ásványi anyagot, leginkább kalciumot, nátriumot és kálium-hidrokarbonátot tartalmaznak. Legismertebbek a balfi, a harkányi, a balatonfüredi, a kékkúti, a parádi Szent István-forrásból eredő ásványvizek és a Mohai Ágnes. Lúgosítják a gyomrot és a vizeletet, ezért főként idült bél- és gyomorhurutra, kőképződés gátlására, vizelet-elválasztás fokozására, a szervezet mésztartalékainak pótlására javallottak. Az alkáliás-lúgos ásványvizek legismertebb képviselői a bükkszéki salvus, a balfi, a parádi csevice és a szegedi Szent Anna-forrás alkáliás-kénes vize. Vesemedence- és húgyhólyaggyulladás, epe- és epekőbántalmak, köszvény és krónikus székrekedés kezelésénél alkalmazhatók. A konyhasós ásványvizek fokozzák a nyálkahártya vérbőségét, a gyomorsavtermelést, a perisztaltikát. Idült gyomor- és hörgőgyulladás kezelésénél különösen eredményesek. A jódos-vasas sóshartyányi, egri Dobó-forrásból származó, debreceni és hajdúszoboszlói gyógytermálvizek többek között bizonyos pajzsmirigy- és nőgyógyászati betegségek kezelését egészítik ki.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Megdöbbentő történet a sebészről aki saját vakbelét vette ki: az orosz doktor magára maradt az Antarktiszon, csak egy tükör, lámpa és egy kevés érzéstelenítés volt segítségére.

A K-Monitor és román partnerszervezete, a Funky Citizens tavaly májusban kezdte vizsgálni a szülészeti hálapénz jelenségét Magyarországon és Romániában.