hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 13
#1
Medical Online >> Rovatok >> háziorvostan
2016-05-26

A túlsúlyos vagy elhízott beteg kivizsgálása összetett feladat, amelyben a laboratóriumi vizsgálatoknak mind az okok, mind a szövődmények és a terápiás lehetőségek felmérésében elengedhetetlenek.

#2
Medical Online >> Rovatok >> gyerekgyógyászat
2013-04-26

Változóban van a klinikai vizsgálatokkal foglalkozó uniós direktíva. Melyek a gyermekgyógyászati vizsgálatok gyakorlati problémái?

#3
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2013-03-04

Az európai gyógyszerügyi hatóság munkaértekezletet tartott, melynek célja, hogy az európai államok összehangoltan lépjenek fel a gyógyszerelési hibák kiküszöbölése érdekében.

#4
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2012-11-15

Elkészült a fejlesztés és mostantól interneten keresztül is jelenthetik a gyógyszerek mellékhatásait a szakemberek és a betegek.

#5
Medical Online >> Rovatok >> pharma-klub
2011-08-29

Két gyakran használt szer, a koleszterincsökkentő pravastatin és az antidepresszáns paroxetine kombinációja megemeli a vércukorszintet – bizonyosodott be egy komplex vizsgálat révén, amelyben a kiinduló adatokat úgy szerezték, hogy az amerikai gyógyszermellékhatás-jelentő rendszert böngészték át szoftverjük segítségével a Stanford Egyetem kutatói.

#6
Medical Online >> Szívinfarktus-regiszter
2011-01-26

A farmakovigilanciát érintő jogszabályi változtatások előzményei, azok célja, a leglényegesebb változások ismertetése, és a közeljövő teendői.

#7
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2009-04-20

 Az EU-ban évente a gyógyszerek mellékhatásai által okozott egészségkárosodás teljes társadalmi költsége 79 milliárd euróra tehető. A nem várt gyógyszerreakciók miatt 197 ezren vesztik életüket.

#8
Medical Online
2009-04-15
A gyógyszermellékhatások jelentős közegészségügyi terhet rónak az Európai Unióra, ennél azonban sokkal nagyobb probléma, hogy a betegek biztonságának védelme e szempontból nem optimális – ez derül ki az Európai Bizottság tavaly év végén Brüsszelben nyilvánosságra hozott tanulmányából. Az EU-ban évente a gyógyszerek mellékhatásai által okozott egészségkárosodás teljes társadalmi költsége 79 milliárd euróra tehető. A nem várt gyógyszerreakciók miatt 197 ezren vesztik életüket. A gyógyszerfejlesztésre vonatkozó jogszabályok miatt bizonyos mellékhatásokat csak a gyógyszer engedélyezését és piacra jutását követően észlelik az orvosok, ezért fontos volna, hogy a tagállamok az eddigieknél is nagyobb súlyt fektessenek a mellékhatások felmérésére.  
#9
Medical Online >> Rovatok >> továbbképzés
2009-01-21
A British Medical Journal (BMJ); a The Lancet; a Journal of American Medical Association (JAMA) és a New England Journal of Medicine (NEJM) aktuális számainak tartalmából ajánljuk.
#10
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2008-04-23
Mi a rendszerbiológia? Új kutatási trend? Gondolkodási irányzat? Tudományszociológiai esemény? Úgy gondolom, korszakos szemléleti paradigmaváltásról van szó, illetve helyesebb talán a „rendszerszemléletű biológia” kifejezés, amit Szállási Zoltán – kitűnô, Bostonban élô hazánkfia – és a jelenleg Cambridge-ben dolgozó tehetséges fiatal kutató, Hegyi Krisztina, e sorok írójának munkatársa használt elôször. Tehát egy egészen új, hálózatokban, komplex kölcsönhatásokban gondolkodó tudományszemléletrôl beszélhetünk. Összefoglalómban én is ezt a kifejezést (rendszerszemléletű biológia) részesítem előnyben, hiszen azt fejezi ki, hogy nem pusztán egy új határterületi tudományról, hanem annál jóval többrôl van szó - írja prof. dr. Falus András az Orvostovábbképző Szemle áprilisi számában.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az aneszteziológia és intenzív terápia kialakulása három, rendkívül jól azonosítható időszakra vezethető vissza. Ahogy én mondani szoktam, a születés körülményei, de még az időpontja is jól dokumentált.

Sokan jogsértőnek tartják, hogy maszkviselésre kötelezik az állampolgárokat egyes helyzetekben, helyszíneken. Bár ez valóban korlátozza a magánélethez való jogot, mégsem alapjogsértő.