hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 27
#1
Medical Online >> Rovatok >> kitekintő
2019-11-05

Az egyetem történetében először idén ketten – dr. Fürst Zsuzsanna és dr. Gera István – vehettek át Semmelweis Ignác emlékérem és jutalomdíjat.

#2
Kvíz a Medical Tribune 2019/7. számához Kvíz a Medical Tribune 2019/7. számához
Medical Online >> Rovatok >> továbbképzés >> Medical Tribune Július
2019-10-30

A fülkürt ballonkatéteres tágítására számos indikációban, legtöbbször otitis media catarrhalis chronicában kerülhet sor. A beavatkozás során a ballonkatétert 3 módszerrel vezethetik a fülkürt orrgarati szájadékába. A biztonságosság és eredményesség megítélésére számos vizsgálat zajlik jelenleg is.

#3
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2019-03-13

Az óceáni áramlatok pár hét alatt Indiából Észak-Amerikába szállíthatnak olyan, a mikroműanyagokon megtapadó kórokozókat, mint például a kolerát kiváltó Vibrio cholerae baktériumok – közli a Qubit.

#4
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2019-01-18

Egyes fágok hallgatózni is képesek: a baktériumok egymás közti kommunikációját érzékelve döntik el, megölik-e őket, közli az OTSZ Online.

#5
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2018-01-12

Erőteljes új fegyverhez jutottunk az antibiotikumrezisztens kórokozók elleni harcban, írja a Science Translational Medicine. A humán immunrendszer egy peptidjét továbbalakító holland kutatók a klinikai vizsgálatok küszöbéhez érkeztek.

#6
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2017-08-01

A pólya viselése önmagában kellemetlen lehet, megfelelő bőrvédelem és alábélelők használata mellett azonban a kellemetlen tünetek enyhíthetők.

#7
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2015-08-18

Egyre nő azoknak a betegeknek a száma, akik szervezetükben valamilyen idegen testtel – stenttel, kanüllel, katéterrel stb. – élnek, és az idegen testek is egyre hosszabb „élettartamúak”. Egyre több idegen testtel összefüggő fertőzéssel kell tehát számolni.

#8
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2015-05-29

A bélben kialakuló biofilm és a vastagbélráksejtek kölcsönösen segítik egymás növekedését, írja a Cell Metabolism című szaklap tanulmánya, és ez az új ismeret biomarkerek és új táplálkozási ajánlások fejlesztéséhez vezethet.

#9
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2015-04-24

A nukleinsav- vagy proteinalapú molekuláris módszerek érzékeny kórokozó-kimutatást tesznek lehetővé, s csökkentik a leletátfutási időt. Kérdés, hogy a hazai laboratóriumok mennyire képesek ezeket a betegellátás szolgálatába állítani.

#10
Medical Online >> Rovatok >> háziorvostan
2014-10-24

Az újabb beszámolók arról tanúskodnak, hogy a Legionella biofilmben történő szaporodása a virulencia fokozódását eredményezheti.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Legjobb esetben ezekre a kérdésekre nem kerül sor, mert a beteg időben kap tájékoztatást, illetve megelőző válaszokat a benne később megfogalmazódó kérdésekre. Ha mégsem, akkor íme a GYIK rovat!

A waterlooi egyetem frissen közzétett kutatásának eredményei szerint segíthet a demencia megelőzésében, ha valaki jó nyelvi képességekkel rendelkezik.