hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 8
#1
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2020-01-23

Akár egyharmadára csökkenthetne a sugárterápiával járó súlyos mellékhatások gyakorisága, ha gamma-sugárzás helyett protonsugárzást alkalmaznának.

#2
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2019-10-09

A szervezet biológiai órájával, vagyis a cirkadián ritmussal kapcsolatban álló bélsejteket azonosítottak a Washingtoni Egyetem kutatói.

#3
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2019-09-04

Az antibiotikumok növelik a proximális colon szakaszt érintő daganatok kockázatát, miközben csökkenthetik a rektum-karcinóma rizikóját.

#5
Medical Online >> Rovatok >> eü-gazdaság
2015-01-20

Várhatóan februártól hat új készítményt fogadhat be az egészségbiztosító, és egyes készítmények esetében pedig változik a támogatás mértéke. Az innovatív gyártók üdvözlik a lépést, remélik, hogy idén még további gyógyszerek kaphatnak majd ártámogatást az egészségbiztosítótól.

#6
Medical Online >> Rovatok >> gasztroenterológia
2014-08-21

Új orvosi eszközzel gazdagodott a kőbányai Bajcsy-Zsilinszky Kórház I. Belgyógyászati osztálya.

#7
Medical Online >> Rovatok >> eü-gazdaság
2013-01-30

A héten várhatóan megjelenik a nagy értékű rákgyógyszerek felhasználását szabályozó rendelet, amelynek első változata decemberben hatalmas vihart kavart. Úgy tudjuk, az új jogszabály végső formája jelentősen felpuhult, nagyobb részt visszavonták az eredeti elképzeléseket.

#8
Medical Tribune IV. évf.24. szám
Medical Online
2006-12-01
Már méhen belül befolyásolható a gyerekkori asztma kialakulásának rizikója – állítják skót kollégák. 1800 terhes nő táplálkozási szokásait mérték fel, majd vérmintából meghatározták E-vitamin-szintjüket. Öt évvel később kikérdezték a gyermek betegségeiről és étrendjéről a családot, és légzésfunkciós vizsgálatot végeztek a gyerekeknél. Úgy találták, hogy a legtöbb E-vitamint fogyasztó anyák gyerekeinél volt a legkisebb az asztma kialakulásának kockázata. MTI-Panoráma/Informed A depresszió oszteoporózishoz vezethet – a Hebrew University kutatói egereknél az emberi depresszióhoz hasonló állapotot idéztek elő gyógyszeresen, majd figyelemmel kísérték a csontsűrűség változását. Különösen a csigolyák és a csípő területén lehetett csonttömegvesztést megfigyelni. Ez antidepresszánsok hatására rendeződött. Egy másik kísérletben fluoxetinnel növelni tudták az állatok csontsűrűségét. A jelenség hátterében a depresszió esetén fennálló szimpatikus idegrendszeri túlműködés és a következményes magas noradrenalinszintnek az oszteoblasztok működését megzavaró hatása állhat. Reuters Health Gyakoribbak bizonyos ráktípusok a váltott műszakban dolgozók körében. – Japán vizsgálatok a prosztatarák kockázatát közel négyszeresnek találták azok körében, akiket napszaki váltás szerint osztanak be munkára. Korábban már emlő- és bélrendszeri daganatokkal kapcsolatosan is felmerült ilyen összefüggés. A közös pont valószínűleg a csökkent a védő hatású melatonin termelése. A prosztatarák esetében arról lehet szó, hogy a melatonintermelés csökkenése összefügg a férfi nemi hormonok termelésének fokozódásával. Ok-okozati összefüggésről korai lenne beszélni, ugyanis egyik vizsgálat során sem vették figyelembe az életmódbeli rizikótényezőket. BBC News A sztrók okozta halálozás és a légszennyezettség között találtak összefüggést a kyotói egyetem munkatársai. A 13 legnagyobb japán város 1990 és 1994 közötti légszennyezettségi adatait – különös tekintettel a 7 mm-nél kisebb átmérőjű részecskék (PM7) óránkénti átlagkoncentrációjára –, és az akkor, ott bekövetkezett több mint 60 000 sztrókeset okozta halálozást elemezték. Az akár csak néhány órán át magas PM7-koncentráció közel 2,5- szeresére növeli annak esélyét, hogy a vérzéses sztrók halálos kimenetelű lesz. Ilyen összefüggést iszkémiás sztrók esetében nem találtak. A magyarázat az lehet, hogy az iszkémiás sztrók általában nem vezet azonnal halálhoz. Viszont a belélegzett szennyezőanyagok megemelik a vérnyomást, ami a vérzéses sztrók fontos rizikófaktora. Reuters Health
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A koronavírus járvány miatt rengeteg cég kényszerült arra, hogy egyik napról a másikra álljon át home office munkavégzésre, ez azonban a munkaadókat és a munkavállalókat egyaránt felkészületlenül érte.

Segítünk, hogy felajánlása a leginkább rászorulókhoz kerüljön.