hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
Medical Online >> Rovatok >> kitekintő
2017-11-14

Az FDA digitális gyógyszert engedélyezett, amely szenzorral követi nyomon, hogy a szkizofrén beteg bevette-e tablettát, írja a PharmaOnline.

#2
Medical Online >> Rovatok >> Sanofi Klasszikusok >> Központi idegrendszer
2017-08-09

Számos atípusos antipszichotikumot (AAP) alkalmazó szkizofrén betegnél tapasztalható hiányzó hatás és jelentős mellékhatás. A rendelkezésre álló AAP-ok nagy száma ellenére még mindig ellentmondásos, hogy mely AAP-kat kell preferálni. Mindazonáltal egyik AAP különböző mellékhatásprofillal rendelkező másik AAP-ra történő váltása gyakori, sőt javasolt stratégia.

#3
Medical Online >> Rovatok >> Sanofi Klasszikusok >> Központi idegrendszer
2017-08-09

Az antipszichotikumok dózisekvivalenciájának koncepciója sok szempontból fontos. A klinikai gyakorlatban gyógyszerváltás, valamint kombinációs terápia esetén egyaránt szükség van ilyen jellegű információra.

#4
Medical Online >> Rovatok >> Sanofi Klasszikusok >> Központi idegrendszer
2017-04-21

A hangulatzavarokhoz társuló szorongás gyógyszeres kezelése az egyes komponensek kezeléséhez képest speciális megközelítést igényel. Szerfüggőséggel nem jellemezhető egyszerűbb esetekben a gyors tünetkontroll elérése céljából, a mellékhatások elkerülése érdekében főként éjszakai alkalmazásként javasolt benzodiazepinek használata megfelelő opciónak tűnik.

#5
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2011-11-26

Egy friss vizsgálat eredményei szerint növelhetik a cukorbetegség kockázatát az antipszichotikumok, amelyeket egyre gyakrabban rendelnek gyerekeknek a bipoláris zavar, az autizmus és más mentális rendellenességek kezelésére.

#6
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2010-08-27

A skizofrén betegek élettartama több mint 20 évvel rövidebb a teljes populáció várható élettartamánál, és haláluk leggyakoribb oka kardiovaszkuláris betegség.

#7
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2010-03-18
Jelenleg háromféle gyógyszer segíti a leszokni vágyó, támogatást igénylő alkoholfüggőket abban, hogy józanok maradhassanak: a diszulfirám, a naltrexon és az akamprozát. A diszulfirám a legkisebb mennyiségű alkohol elfogyasztásakor is kellemetlen tüneteket – hányinger, hányás, fejfájás stb. – okoz. A naltrexon gátolja az alkohol által keltett kellemes érzés kialakulását. Az akamprozát csökkenti az alkohol iránti vágyat azáltal, hogy helyreállítja a normális NMDA-receptor-tónust a glutamátrendszerben. Írásunkban az ezekkel a szerekkel kapcsolatos friss vizsgálatokból szemezgetünk, és szót ejtünk néhány új megközelítésről is.
#8
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2009-03-08
A pszichiátriai ellátórendszer humán erőforrásának az utóbbi években tapasztalt drámai csökkenése rövidesen elvezethet ahhoz a helyzethez, hogy az USA-beli gyakorlathoz hasonlóan Magyarországon is a háziorvosoknak kell kezelniük a súlyos pszichiátriai betegeket. A cikk több olyan, a komorbid pszichiátriai zavarban szenvedő betegek ellátása szempontjából lényeges szempontot foglal össze, ami ennek a betegcsoportnak a megfelelő szomatikus ellátásában komoly segítségére lehet a háziorvosnak. Dr. Gazdag Gábor (Fővárosi Önkormányzat Jahn Ferenc Dél-pesti Kórháza, I. Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály, Budapest) kommentárja a mentális betegek háziorvosi ellátásával foglalkozó cikkhez
#9
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2009-03-08
A családorvosok gyakran látnak el súlyos mentális zavarban szenvedő betegeket. A pszichotikus és bipoláris zavarral élő betegek közül sokan szenvednek belgyógyászati kísérő betegségben, és a halálozási ráta is magasabb. A súlyos mentális betegségek kezelésére használt gyógyszereknek jelentős metabolikus és kardiovaszkuláris mellékhatásaik lehetnek. A gyógyszerkölcsönhatások fokozhatják a mellékhatásokat, befolyásolhatják a gyógyszerszintet, és toxicitáshoz vagy terápiás kudarchoz vezethetnek. A betegellátásban a háziorvosoknak együtt kell működniük a mentálhigiénés szakemberekkel.
#10
Medical Online >> Rovatok >> továbbképzés
2009-01-07
A British Medical Journal (BMJ); a The Lancet; a Journal of American Medical Association (JAMA) és a New England Journal of Medicine (NEJM) aktuális számainak tartalmából ajánljuk.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hazánkban egyelőre inkább a nagyvállalatok fektetnek gamifikációs eszközökbe, de a játékosítás szerepet kaphat az egészségügyi ismeretek elmélyítésében és talán a betegségek kezelésében is.

A cukorbetegség komoly anyagcsere-betegség, egyre több embert érint. Így nem csoda, hogy itt is tömegével bukkannak fel az egyszerűnek tűnő, kis erőfeszítéssel gyógyulást ígérő készítmények, melyek sokszor hetek, napok alatt ígérik az anyagcsere látványos javulását.