hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
Medical Online >> Rovatok >> kitekintő
2017-11-14

Az FDA digitális gyógyszert engedélyezett, amely szenzorral követi nyomon, hogy a szkizofrén beteg bevette-e tablettát, írja a PharmaOnline.

#2
Medical Online >> Központi idegrendszer
2017-08-09

Számos atípusos antipszichotikumot (AAP) alkalmazó szkizofrén betegnél tapasztalható hiányzó hatás és jelentős mellékhatás. A rendelkezésre álló AAP-ok nagy száma ellenére még mindig ellentmondásos, hogy mely AAP-kat kell preferálni. Mindazonáltal egyik AAP különböző mellékhatásprofillal rendelkező másik AAP-ra történő váltása gyakori, sőt javasolt stratégia.

#3
Medical Online >> Központi idegrendszer
2017-08-09

Az antipszichotikumok dózisekvivalenciájának koncepciója sok szempontból fontos. A klinikai gyakorlatban gyógyszerváltás, valamint kombinációs terápia esetén egyaránt szükség van ilyen jellegű információra.

#4
Medical Online >> Központi idegrendszer
2017-04-21

A hangulatzavarokhoz társuló szorongás gyógyszeres kezelése az egyes komponensek kezeléséhez képest speciális megközelítést igényel. Szerfüggőséggel nem jellemezhető egyszerűbb esetekben a gyors tünetkontroll elérése céljából, a mellékhatások elkerülése érdekében főként éjszakai alkalmazásként javasolt benzodiazepinek használata megfelelő opciónak tűnik.

#5
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2011-11-26

Egy friss vizsgálat eredményei szerint növelhetik a cukorbetegség kockázatát az antipszichotikumok, amelyeket egyre gyakrabban rendelnek gyerekeknek a bipoláris zavar, az autizmus és más mentális rendellenességek kezelésére.

#6
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2010-08-27

A skizofrén betegek élettartama több mint 20 évvel rövidebb a teljes populáció várható élettartamánál, és haláluk leggyakoribb oka kardiovaszkuláris betegség.

#7
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2010-03-18
Jelenleg háromféle gyógyszer segíti a leszokni vágyó, támogatást igénylő alkoholfüggőket abban, hogy józanok maradhassanak: a diszulfirám, a naltrexon és az akamprozát. A diszulfirám a legkisebb mennyiségű alkohol elfogyasztásakor is kellemetlen tüneteket – hányinger, hányás, fejfájás stb. – okoz. A naltrexon gátolja az alkohol által keltett kellemes érzés kialakulását. Az akamprozát csökkenti az alkohol iránti vágyat azáltal, hogy helyreállítja a normális NMDA-receptor-tónust a glutamátrendszerben. Írásunkban az ezekkel a szerekkel kapcsolatos friss vizsgálatokból szemezgetünk, és szót ejtünk néhány új megközelítésről is.
#8
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2009-03-08
A pszichiátriai ellátórendszer humán erőforrásának az utóbbi években tapasztalt drámai csökkenése rövidesen elvezethet ahhoz a helyzethez, hogy az USA-beli gyakorlathoz hasonlóan Magyarországon is a háziorvosoknak kell kezelniük a súlyos pszichiátriai betegeket. A cikk több olyan, a komorbid pszichiátriai zavarban szenvedő betegek ellátása szempontjából lényeges szempontot foglal össze, ami ennek a betegcsoportnak a megfelelő szomatikus ellátásában komoly segítségére lehet a háziorvosnak. Dr. Gazdag Gábor (Fővárosi Önkormányzat Jahn Ferenc Dél-pesti Kórháza, I. Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály, Budapest) kommentárja a mentális betegek háziorvosi ellátásával foglalkozó cikkhez
#9
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2009-03-08
A családorvosok gyakran látnak el súlyos mentális zavarban szenvedő betegeket. A pszichotikus és bipoláris zavarral élő betegek közül sokan szenvednek belgyógyászati kísérő betegségben, és a halálozási ráta is magasabb. A súlyos mentális betegségek kezelésére használt gyógyszereknek jelentős metabolikus és kardiovaszkuláris mellékhatásaik lehetnek. A gyógyszerkölcsönhatások fokozhatják a mellékhatásokat, befolyásolhatják a gyógyszerszintet, és toxicitáshoz vagy terápiás kudarchoz vezethetnek. A betegellátásban a háziorvosoknak együtt kell működniük a mentálhigiénés szakemberekkel.
#10
Medical Online >> Rovatok >> továbbképzés
2009-01-07
A British Medical Journal (BMJ); a The Lancet; a Journal of American Medical Association (JAMA) és a New England Journal of Medicine (NEJM) aktuális számainak tartalmából ajánljuk.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A jelentés idén sem lett érthetőbb, ezért mi végeztük el az állam helyett a munkát, és közérthetően kiemeljük nektek az idei jelentés legfontosabb statisztikai adatait!

A huszadik század egyik legismertebb, Nobel-díjas tudósától, Sir John Ecclestől származik a következő megállapítás: "Az élet fejlődésének, az evolúciónak egyik, ha nem legnagyobb csodája az emberi agy..."