Itt van az ősz, itt van újra… Az őszi időjárás beköszöntével ismét emelkedésnek indul az orvoshoz fordulás hátterében leggyakrabban található infekciós betegségek, a tonsillopharyngitisek előfordulása.
Alzheimer-újdonságok
A közelgő világnap (szeptember 21.) alkalmából összegyűjtöttük az utóbbi hónapok szakirodalmából az Alzheimer-kórral kapcsolatos újdonságokat.
Patogének okozzák?
Arra a kérdésre, hogy a gének vagy a külső hatások szerepe nagyobb az Alzheimer-kór (AK) kialakulásában, még nem tudjuk a biztos választ, az viszont kétségtelen, hogy a kutatások túlnyomórészt a genetikai oldallal foglalkoznak, míg a táplálkozás, az életmód vagy a gyógyszerszedés kérdése háttérbe szorul. A nemrég felvetett kórokozó- hipotézis szerint olyan mikrobák is oki tényezőként szerepelhetnek a betegség kialakulásában, mint a herpes simplex vírus 1 (HSV1) vagy a Chlamydophila pneumoniae. A vizsgálatok reprodukálásakor kapott vegyes eredmények alapján hamarosan felmerült a hipotézis elvetése is, ám a szakértők abban egyetértettek, hogy a gyakori és az időseknél komoly károsodást kiváltó fertőző ágensek lehetősége túl jelentős ahhoz, hogy ne vizsgálják tovább. Példaként a H. pilory-t említik, amelynek megismerése felülírta a betegség keletkezésének hagyományos – a stressz, az irritáló anyagok és gének szerepét előtérbe helyező – kóroki elméletét. Az utóbbi hónapokban még egy baktérium, a C. pneumoniae is gyanúba keveredett az AK és az érelmeszesedés kialakításában.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?