hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Tökéletesítette orvosi robotját a Toyota

A japán egészségügyben két éve bevezetett Welwalk széria második típusa vadonatúj funkcióival a gyógytornásznak és a páciensnek is megkönnyíti a dolgát, írja az Autószektor.

A járásképességüket agyvérzés vagy más esemény következtében elveszített betegek ismételt talpra állításában segédkezik a Toyota Welwalk kórházi robotja. A most bemutatott, második generációs modell a gyakorlat folyamatos felügyelete mellett játékos feladatokkal ösztönzi folytatására a pácienseket.

A Toyota az 1980-as évek óta fejleszt ipari robotokat. Az ezekkel szerzett tapasztalatokat, valamint páratlanul értékes, autóipari gyártási és fejlesztési know-how-ját kamatoztatva valósította meg partner-robot programját: ennek keretében olyan berendezéseket fejleszt és gyárt, amelyek nemcsak segítséget nyújtanak a rászoruló embereknek, de együtt is élnek velük – többé-kevésbé úgy, ahogy azt a tudományos-fantasztikus irodalom hajnalán megálmodták, írja a lap. Ezeket a partner-robotokat a Toyota négy fő kategóriába – innovációs robotok, gondozó robotok, orvosi robotok, valamint közösségi robotok – sorolja. Az orvosi robotok csoportján belül 2007 végén kezdődött meg a rehabilitációs segédegységek fejlesztése; a munkában a Toyota szorosan együttműködött a cég központja közelében működő Fujita Orvostudományi Egyetemmel. A 2011 és 2014 közötti, kísérleti fázis sikeres lezárását követően 2014 és 2017 között szerte Japánban nem kevesebb mint 23 egészségügyi intézményt szereltek fel járássegítő robotokkal.

Az ezen évek során, a 2017 után hivatalosan is forgalmazott és alkalmazott Welwalk WW-1000 robottal szerzett tapasztalatokat felhasználva fejlesztették ki és mutatták be a napokban a Welwalk WW-2000 típust, az első széria minden szempontból továbbfejlesztett változatát. Az első generációs robot a motoros tanulás elméletén alapuló rehabilitációs támogató eszközként segítette a csökkent vagy elveszett járásképességű páciensek gyógyulását, egyszerű telepíthetősége és kezelhetősége széles körben népszerűvé tette az egészségügyi személyzet körében.

Az új berendezés mindkét téren előrelépést hozott.

A teljes cikk

 

 

(forrás: Autószektor)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!