hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Magyar kutatók hoznak forradalmat az egészségügyi innovációban

Rózsa Balázs fizikus, a Femtonics Kft. alapító-tulajdonosa nagyszabású, új terveibe is beavatta a Portfolio-t.

Egész életében a megoldatlan problémák foglalkoztatták Rózsa Balázst. A Femtonics Kft. alapító tulajdonosa számára nem volt kérdés, hogy az agykutatás és az orvosi diagnosztikai módszerek megreformálása jelenti számára a jövőt.  

Az idegtudományban kutatói pályafutásom kezdetén következett be az a technológiai robbanás, amely alapvetően rajzolta át az agy működéséről alkotott korábbi képünket – kezdi történetét Rózsa Balázs. Az optika és a kvantummechanika határterületein született eredményekre épülve az Egyesült Államokból hódító útjára kelt a kétfoton-lézermikroszkópia. Az élvonalbeli műszer azonban rendkívül drágának bizonyult, annak kereskedelmi ára az egymillió eurót is meghaladta.

A Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében (MTA KOKI) esélyünk sem volt ekkora összeget kigazdálkodni. Gyorsan született meg a döntés: ha az idegtudományokban és az agykutatásban a világ élmezőnyéhez szeretnénk tartozni, magunknak kell megépíteni a képalkotó technológiát – magyarázza Rózsa Balázs.

A Femtonics-nál egy fejlesztés minden egyes lépcsője úgy van felépítve, hogy a tudományos eredménnyel párhuzamosan mindig megjelenjen egy technikai újítás is. Vállalkozásunk sikere abban rejlik, hogy a fejlesztések ívét úgy daraboljuk, hogy kéz a kézben születhessenek meg a tudományos és gazdasági eredmények, teszi hozzá Rózsa Balázs. Ennek jegyében született meg a Nature augusztusi kiadványában Roska Botond által bemutatott legújabb termékünk, a Femto3D Atlas. Ez a véletlenszerű 3D mikroszkópián alapuló technológia lehetővé teszi, hogy a kétfoton lézer szinte szünet nélkül ugorjon át egy agyterület számos különböző pontja közt. Ezáltal képesek vagyunk arra, hogy végre valós időben vizsgálhatjuk az agyműködést, idézi Roska Botond lelkes szavait Rózsa Balázs.

Egy másik hangsúlyos fejlesztésünk Erőss Loránd idegsebész főorvossal való szoros szakmai együttműködés során valósult meg, akivel egy innovatív idegsebészeti és epilepsziasebészeti eljárást honosítottunk meg – hívja fel a figyelmet Katona Gergely. Ennek az eljárásnak a keretében végezték el tavaly az első robot általi agyműtétet. A műtétet Erőss Loránd és csapata végezte el. Jelenleg a Rosa néven futó idegsebészeti robotra szerelhető új képalkotó módszeren dolgozunk – magyarázza az alapító, aki azt is hozzáfűzte: a kifejlesztett képalkotó technikával olyan képleteket is láttatni tudnak majd a műtét során, amelyekre korábban nem volt példa.

A teljes cikk

(forrás: Portfolio)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink