hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Szócska: Közhiteles és értékelt törzsadatok szükségesek

Az egészségügyi informatikában közhiteles és értékelt törzsadatokra van szükség – mondta az egészségügyért felelős államtitkár szerdán Balatonfüreden, az Informatika a társadalomért elnevezésű konferencián.

Szócska Miklós szerint az nem megoldás, hogy van kétszáz informatikai rendszerünk, s annak is a nagyobb része "ki van szervezve". Mint mondta: azt szeretnék, hogy a fejlesztések úgy menjenek végbe, hogy a megújuló rendszerek üzembiztonsága "ne kiszervezett megoldásokon múljék". 

Az államtitkár elmondta: már működik a Katéter-Mónika elnevezésű informatikai rendszer, amelyben "egymásra rétegezték" a különböző adatbázisokat; így például az OEP finanszírozási adatait, a mentőszolgálat és különböző intézmények adatait. A következő lépésben létrehozzák az emberi erőforrás monitoring-rendszert – mondta az államtitkár, aki hangsúlyozta azt is: nem a korábbi rendszertől megörökölt nyilvántartások táblázatait "teszik tisztába", hanem "be fogják kötni" a munkáltatókat és a települési önkormányzatokat is.

Szócska Miklós emlékeztetett: korábban jogszabály tiltotta, hogy személyazonosításra alkalmas módon tartsák nyilván az emberi erőforrást. A pályázati rendszereknél nem lehetett követni, mi van a diplomásokkal – vetette fel. Mindezen változtatni kellett, és "Katéter-Mónika" már számos kérdésre "tudja a választ".

Közhiteles és értékelt törzsadatokra van szükség – tudni kell például, hogy hány kórház vagy hány támogatott gyógyszer van –, valamint arra, hogy lehetőség szerint mindenki egy adatbázisból dolgozzon – hangsúlyozta Szócska Miklós. 

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!