hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Katéter és Mónika

A mostani ellátórendszer úgy lett kialakítva, mintha egy részeg ember sörétes puskával rálőtt volna egy gyűrött térképre - mondta Szócska Miklós az InfoRádióban.

Katéter és Mónika - így nevezik a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban az egészségügyi ellátó-rendszerről készülő digitális térképet. A tárca egészségügyért felelős államtitkára arról is beszélt, hogy csak a jövő évi költségvetés kereteiben lehet megfogalmazni azokat a prioritásokat, amelyek szerint a kórházak finanszírozása megoldódhat.

Ez a mostani ellátórendszer úgy lett kialakítva, mintha egy részeg ember sörétes puskával rálőtt volna egy gyűrött térképre - érzékeltette az államtitkár a helyzetet. Elmondta: nincsenek például megfelelően feldolgozva az adatok, ezért egy digitális alapú ellátási térképet alkotnak - amelynek kicsit tréfásan a Katéter és Mónika nevet adták -, hogy ez alapján ki lehessen mutatni, mennyire felel meg a rendszer a szükségleteknek.

A törekvés az, hogy a már fejlett ellátási formákat egy helyre összpontosítsák. Nem megengedhető, hogy több helyen működjön ugyanolyan ellátás, amit mindenütt finanszírozni kell, és eközben egy csúcstechnológiával felszerelt hasonló jellegű intézmény negyed kapacitással üzemeljen. Erre jó példa az onkológia, vagy a diagnosztika - fűzte hozzá az államtitkár. A feladatok és eszközök optimális elosztásáról beszélt a MedicalOnline-on Pesti Imre is: "ha valakinek van egy nagyon drágán vásárolt, de csak kevés beteget ellátó eszköze, annak érdeke, hogy mindenki odaszervezze a betegét, és ne azért harcoljon, hogy neki is legyen egy olyan gépe. (...) Ebben a kaotikus helyzetben néhol drága eszközök állnak kihasználatlanul, másutt meg szinte éjjel-nappal hajtják a gépeket. Amikor meg cserére szorul valami, azt rendkívül drágán vásárolják meg az egyes kórházak."

A kórházfinanszírozás konszolidációjáról szólva Szócska Miklós elmondta: jelenleg a szakmai szervezetekkel egyeztetnek ennek mértékéről és feltételeiről. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi években nagy mennyiségű pénzt vontak ki ebből a szférából. Van egy politikai akarat, amely feltételek mentén végrehajtott konszolidációt támogat. Erről a jövő héten kezdődnek a tárgyalások a gazdasági döntéshozókkal - közölte az államtitkár. Ennek a konszolidációnak azonban úgy kell működnie, hogy az intézkedések mozgásba hozzák a rendszert. A rosszul gazdálkodót például nem lehet jutalmazni - jegyezte meg. A "súlyozás" fontosságára hívta fel a figyelmet korábban a Dél-Pesti Kórház főigazgatója Gerő Gábor és Baráth Lajos is az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének alelnöke.

A beszélgetés az InfoRádió oldalán meghallgatható!

(forrás: InfoRádió, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink