hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Közérthetően a kiberbiztonságról

Aktuális témákkal bővült a Neumann Társaság ingyenesen letölthető, kifejezetten átlagfelhasználóknak szánt kiberbiztonsági tankönyve.

A tájékoztatás szerint a 2019-es frissített kiadás tananyagából egyebek közt kiderül, hogy miként lehet felismerni a DeepFake technológiával készített hamis videókat. Az utóbbi egy évben egyre nagyobb számban tűnnek fel az ilyen videók, amelyek készítői mesterséges intelligencia felhasználásával hamisítanak meg jeleneteket, például a valóságban jelen sem lévő szereplőket generálva a felvételekre. Belekerült a tananyagba a gyerekek, tinédzserek által előszeretettel használt online szolgáltatások (például TikTok, Snapchat, Instagram) működésének leírása, illetve egy külön ismertető arról, hogy miként érdemes otthon szabályozni a digitális eszközök használatát a gyermekek számára, és hogyan lehet megóvni őket például az internetes zaklatástól.

Az új kiadás konkrét tippekkel is szolgál arra, hogy miként tudjuk megóvni az adatainkat utazás közben, például ha idegen, éttermi vagy szállodai wifi hálózatra csatlakozunk eszközeinkkel.

Az IT biztonság közérthetően című tankönyv bármilyen mobil eszközön, e-könyv-olvasón és számítógépen könnyen olvasható, illetve ki is nyomtatható.

A kötet első kiadása 2017-ben jelent meg, azonban a technológia gyors fejlődése miatt elengedhetetlen ismeretanyagának évenkénti frissítése, amelyben idén a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának szakértői is közreműködtek.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!