hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Erősödő kiberjárvány fenyegeti az egészségügyet

Mivel az egészségügyi adatok rendkívül értékesek a feketepiacon, a támadások száma egyre csak emelkedni fog a jövőben, írja a Piac & Profit.

A kibertámadást olcsóbb megelőzni, mint gyógyítani.

– De nem csak a külső veszélyekre kell felkészülni – hívja fel a figyelmet a Piac & Profit cikkében Fejes Márton, a Bethesda Gyermekkórház informatikáért felelős osztályvezetője. – Ha nem megfelelő az IT-biztonság, még nagyobb a kockázat, hogy a munkatársak véletlen tévedése vagy akár rosszhiszeműsége miatt rossz helyre kerül egy adat. A GDPR szempontjából pedig már az is adatincidensnek számít, és komoly büntetési tételt vonz magával, ha az egészségügyi vagy személyes adatokat tartalmazó e-mailt hibás címre küldi a kórház. Ebben is megkerülhetetlen szerepe van a megfelelő IT-biztonsági rendszernek, a jelszavas védelemnek, a jól kezelt felhasználói jogosultságoknak.

A Bethesdában folyó munka során napi szinten több ezer személyes és betegadat keletkezik a 300 számítógépen. A 170 ágyas intézményben évente átlag közel 12 ezer gyermek gyógyul, míg a járóbeteg-rendeléseken akár 150 ezer kiskorú is megfordul. A gyógyítás és az intézmény működtetése is egyre erősebben támaszkodik az informatikai rendszerekre, és – bár náluk soha nem történt adatvesztési vagy lopási incidens – Fejes Márton szerint a veszély mindennapos. Egy esetleges sikeres támadás pedig borzasztó következményekkel járna: a betegadatok helyreállítása heteket, hónapokat venne igénybe, és persze kérdés, hogy sikerülne-e 100 százalékban. Amint a szakember rámutat, az egyetlen biztos megoldás a véghasználói pontokat is védő, a folyamatosan megújuló vírustámadásokat időben felismerő és kezelő IT-biztonsági megoldás.

(forrás: Piac&Profit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!