hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A világjárvány tökéletes felületet biztosít a kibertámadásokhoz

A koronavírus elterjedése lehetőséget ad a hackereknek rosszindulatú, vagy csaló weboldalakra mutató e-maileket küldjenek.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy a koronavírus elterjedése hatalmas lehetőséget ad a hackereknek arra, hogy rosszindulatú mellékleteket tartalmazó leveleket, vagy csaló weboldalakra mutató e-maileket  küldjenek nekünk, ezért legyünk fokozottan óvatosak ezek megnyitásakor! Mivel az otthontartózkodás és a másokkal való távolságtartás a vírus elleni leghatékonyabb „fegyver”, a munkahelyek többségénél az alkalmazottaknak otthoni munkavégzést rendeltek el, az oktatási intézmények pedig távoktatást biztosítanak a diákok és a hallgatók számára. Az információbiztonsági szempontból egyébként veszélyeztetett oktatás és egészségügy még nagyobb veszélynek van kitéve, ezért fontos hogy felhívjuk a szereplők figyelmét az alapvető kiberhigiénés szempontokra.

Emberek milliói dolgoznak ismeretlen, új és kevésbé biztonságos körülmények között. Manapság különösen a COVID-19 vírusról próbálnak informálódni jó esetben hiteles, de sajnos sokszor megbízhatatlan forrásból.   
Az egyetemet és az egészségügyet érintő feladatainak ellátása során a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ (EMK) törekszik a megfelelő ún. kiberhigiéné fenntartására. Tevékenységénének kiemelt elemei az e-egészségügy, az adatvédelem és a mesterséges intelligencia.

Az EMK aktív szereplője az ECHO nemzetközi kiberbiztonsági projektnek, amely kiemelten fontosnak tartja a személyes adatok biztonságát is, ezért az egyetemi, az ipari és a katonai szereplők közös munkájának köszönhetően összeállította az otthoni munkavégzésre és tanulásra vonatkozó javaslatait:

• Ne kattintson az ismeretlen feladótól érkező e-mailekben található linkekre, valamint mellékletekre!

• Kizárólag megbízható forrásokból tájékozódjon! Ilyenek például a legitim kormányzati webhelyek, amelyek a COVID-19-ről szóló aktuális, tényeken alapuló információkat tartalmazzák! Legyen óvatos a kissé módosított domain nevű webhelyekkel (pl.: koronakonona)!

• Semmiképpen ne adjon meg személyes vagy pénzügyi információkat és jelszavakat e-mailben vagy  csevegőprogramokban!

• Adományozás előtt ellenőrizze a jótékonysági szervezet hitelességét! Forduljon közvetlenül a szervezetekhez vagy a kórházakhoz!

• Ne ossza meg a munkához használt számítógépét gyermekével e-tanulás céljából!

• Vegye figyelembe, hogy otthoni, nem biztonságos infrastruktúrát használ!

• A vállalati VPN használatával - otthoni számítógépről – kockázatnak teszi ki az egész vállalat informatikai rendszerét, amennyiben nem tartja be a megadott szabályokat

• Ne dőljön be a manipulációnak – ne kattintson a koronavírussal kapcsolatos kattintásvadász linkekre!

• Kizárólag megbízható titkosított (HTTPS) forrásokat használjon!

• Lehetőség szerint a csevegőprogramok alkalmazása helyett maradjon a cég által biztosított kommunikációs csatornák használatánál!

• Legyen különösen óvatos a nyilvános Wi-Fi használatakor!

• A kamera és az audio-rendszer használata fokozza a sérülékenységet. A kémprogramok könnyen csatlakozhatnak magán- vagy vállalati beszélgetésekhez!

Az ECHO projektről

Az Európai Unió 2019-től nagy hangsúlyt fektet a kiberbiztonságra, ezért egy négy projektből álló összehangolt programot indított lakossági, innovációs, kormányzati és szakmai fókusszal.

A projekt célja egy kiberbiztonsági kompetencia hálózatra vonatkozó pilot felépítése és működtetése közös kiberbiztonság kutatási és innovációs útmutató fejlesztése és végrehajtása, továbbá, hogy fejlessze a szektorközi együttműködést a jobb proaktív internetes védelem érdekében.

Az Egészségügyi Menedzserképző Központ a program szakmai oldalát, a több millió eurós költségvetésű ECHO projektet segíti, elsősorban disszeminációs feladatokon keresztül, illetve a terület egészségügyi vonatkozásait érintő szakmai részvételével.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!