hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Digitális innováció az anyák és babák egészségéért

Augusztus 5-én indult az a projekt, amelyben egy magyar találmány segítségével húsz védőnő fél éven át követi várandósok bizonyos élettani paramétereit.

A PregnaScan nevű rendszer segítségével a nagyobb városokban és kistelepüléseken egyaránt követik a várandósokat a  kicsiny mérőeszköz segítségével, amelynek használatához okostelefon/tablet és internet kapcsolat szükséges.

A PregnaScan egy, a Design Terminal Mentorprogramjában is részt vett, magyar orvos-mérnök csapat fejlesztette a kismamák szív- és érrendszeri, valamint vegetatív idegrendszeri paramétereinek napi követésére, hiszen szakirodalmi adatok alapján a napi szintű mérések segítenek abban, hogy korai fázisban észlelhessék a várandósság során előforduló kóros folyamatokat.

A projekt elsődleges célja, hogy a PregnaScan-nel  szorosabb élettani monitorozást érjenek el azoknál a kismamáknál, akik számára nehezített az egészségügyi ellátórendszerhez való hozzáférés. A védőnők segítségével szélesebb körben is elkezdhetik alkalmazni a rendszert, amely 2018 decembere óta létezik.

A féléves együttműködés az eredmények bemutatásával zárul, azonban a szervezők remélik, hogy további források bevonásával a program lezárása helyett egy újabb ütemet is meghirdethetnek 2020 februárjában. Ennek értelmében további védőnői praxisok, magas rizikójú várandósok és terhespatológiai centrumok bevonására is  lehetőség lesz.

A projekt a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával és a Magyar Védőnők Egyesületével közösen valósul meg.

(forrás: PregnaScan)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!