hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Betekintés az orvoslás jövőjébe

Feje tetejére áll az egészségügy a következő években, vélte a hvg.hu szerint Meskó Bertalan orvosi jövőkutató a Most Fórum rendezvényén.

Az orvosi futurológus minap, a Telekom által szervezett, Most Fórum című rendezvénysorozat idei záróeseményén beszélt arról, miként is alakíthatja át a technológia az egészségünkhöz való hozzáállásunkat, így aztán az egész egészségügyi rendszert. Meskó Bertalan szerint az autós példához hasonlóan működünk: a mindennapi életben lényegében vakon vezetünk, hiszen fogalmunk nincs testünk értékeiről, melyek visszajelzést adnak egészségi állapotunkról.

A szakember úgy véli, a küszöbén állunk annak, hogy tömegek elégeljék meg a helyzetet, miután ráébrednek, mennyivel több dologgal lehetnének tisztában a technológia segítségével, akár saját magukat, akár a világot illetően. Már ma is rengeteg olyan eszköz van, mellyel otthon vagy akár útközben folyamatosan rámérhetünk aktuális értékeinkre. Ha nem is kórházi minőségben tárul elénk a kép – és főleg nem használható önkezeléshez –, sokkal önállóbbak lehetünk, mint eddig bármikor.

Meskó Bertalan úgy látja, hogy aki mindenképpen ellen szeretne állni a változásnak, az éppen megteheti, de tömegekre vetítve ez már nem biztos, hogy igaz. Mert ugyan továbbra is megmarad az egyén döntési szabadsága, hogy technológiai segédeszközök nélkül éljen, de ezzel olyan, egyre komolyabb lehetőségektől zárja el magát, hogy valójában egyre kevesebb döntési szabadsága van az embernek – alghanem ez a "kellemes kényszer" vezeti majd az átalakulásokat.

Meskó szerint egyébként a változást alig-alig lassítja csak az, hogy a szabályozó hatóságok nehezen tudják lekövetni a fejlődés sebességét, tudósított a rendezvényről a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!