hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Innovatív egészségügyi vállalkozások

Az amerikai Fast Company magazin tizedik éve listázza azokat a vállalatokat és embereket, amelyek és akik jelentős technológiai újításokat vezettek be és vittek sikerre. Az idei listában az első ötven között négy orvosi–egészségügyi vállalkozás szerepel.

A progresszív és egyben etikus gazdasági gyakorlattal foglalkozó Fast Company magazin évente több ezer kezdeményezést értékelve választja ki azokat a vállalkozásokat, amelyek szerinte alapvető változást fognak eredményezni a világban, és amelyek emellett innovatívak, érdekesek és megfizethetők.

Mint arra a jövőkutatással foglalkozó dr. Meskó Bertalan (The Medical Futurist) felhívja a figyelmet, az idei ötven első helyezett között négy orvosi–egészségügyi vállalkozás is van: a One Medical a körzeti orvosi ellátás forradalmasítását ígéri, a Medtronic a cukorbetegség menedzselését könnyíti meg, a Headspace mindfulness applikációkat kínál, míg a Celmatix termékenység-előrejelző szoftvert f{if false?"Copyright: everythingpossible / 123RF Stock fotó":"ide írd a hamis feltételt"}ejlesztett.

A One Medical alapítója az orvos Tom X. Lee, akinek az volt a szándéka, hogy fejlessze körzeti orvosi rendelőjét. A cégnek ma 54 rendelője van USA-szerte, és az általa ajánlott minta révén kétharmaddal kevesebb az adminisztratív költség. A jó dizájnolt rendelők kisebb várakozási idővel működnek, és többek között táplálkozási szakembert és akupunktőrt is ajánlanak. A munka során a kezdetektől elektronikus feljegyzéseket használnak, a betegek video chat révén is kommunikálhatnak az orvossal, a prevenciót egészségügyi coaching mobilalkalmazás révén segítik. A receptek megújítása is elektronikus úton folyik, mindez a költségeket is csökkenti.

A 100 milliárd dollár értékű orvosi műszergyártó Medtronic tavaly szeptemberben kapott FDA-engedélyt új diabétesz menedzsment rendszere, a Mini­Med 670G forgalmazására. A Mini­Med drótnélküli kapcsolattal bíró inzulinpumpa és vércukor-monitor, ami folyamatosan követi a glükóz- és igazítja az inzulinszintet, így jóval kevesebb ujjbegyszúrásra van szükség (az eszközt a tradicionális módszerrel 12 óránként újra kell kalibrálni). A múlt évben a cég mobilapplikációt is indított, amely segít a cukorbetegeknek annak megtervezésében, hogy aktuálisan mit ehetnek, míg a következő fejlesztésük a testmozgás és testedzés adatait integrálja a rendszerbe.

A több mint 500 000 előfizetővel bíró Headspace évi 100 dolláros díjért cserébe az előfizetők meditációs praxisát segíti. Az applikáció támogatja a kezdőket félelmük legyőzésében, a tudatosság fokozása révén segítséget nyújt a pánikrohamok legyőzésétől kezdve a párkapcsolati problémák megoldásáig. Egyszerűen használható interface és kiváló animációk révén a meditációt igen érdekessé, és olyan környezetben is kivitelezhetővé teszi, ami egyébként az embereknek ritkán jutna eszükbe.

Mint a Celmatix vezetője, Piraye Yurttas Beim elmondja, azt követően kezdett vállalata a termékenység-előrejelző szoftver kifejlesztésébe, miután 32 éves korában korai petefészek-kifáradással diagnosztizálták, és megtudta, hogy az USA-ban 7 millió nő küzd fertilitási problémával, azonban a nők zöme csak egyetlen adat – az életkor – figyelembe vételével dönt a családalapításról. Beim szerint a Big Data korszakában itt az ideje, hogy a nők megosszák egymással a termékenységgel kapcsolatos információt.

A termékenység-előrejelző szoftver 2015 óta elérhető; már tucatnyi termékenységi klinikán használják; lehetővé teszi, hogy a specialisták pácienseik profilját többszázezer másik nőével hasonlítsák össze, és célzottabb kezelést nyújtsanak.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!