hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Velkey: Műtét, kezelés nem maradt el

Körülbelül negyedével több a feladat, mint a Covid-mentes időszakban – mondta Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója a Népszavának adott interjúban.

Covid-ellátás alól mentesített intézményként működik a Bethesda Gyermekkórház. Miért maradtak ki a gyerekek kórházi Covid-ellátásából? Miért csak járóbeteget fogadhatnak a Covid-ambulancián?

Nem kimarad a Bethesda, hanem racionálisan felosztottuk a feladatokat. A fővárosban a Heim Pál Gyermekgyógyászati Országos Intézet és a Semmelweis Egyetem gyermekklinikái fogadják a covidos gyereket, egyelőre úgy tűnik, ez a kapacitás elegendő. És van egy mentesített hely, a Bethesda, ahonnan mi is oda tudjuk küldeni a covidos, illetve az erősen gyanús betegeinket. Mi pedig így nagyobb biztonságot garantálva tudjuk biztosítani a nem koronavírus fertőzötteknek az intenzív ellátást, a műtéteket és a kivizsgálásokat. Néhány kórházban a gyermekorvosokra is szükség van a Covid-ellátásban, ezért az ő betegeiket is hozzánk irányítják. Természetesen vannak azért olyan kórtermeink, amiben várakoztatni tudjuk a gyanús betegeket, amíg elvégezzük náluk a tesztet.

Mennyivel növelte az átlagos betegforgalmat, illetve mi az a szolgáltatás-mennyiség amit át kellett venni a többi gyermekkórháztól? Maradhatott-e el kezelés, mert valaki netán nem találta meg az új utat az ellátórendszerhez?

Körülbelül 20-25 százalékkal több feladatot végzünk most, mint a járvány előtti hasonló időszakban. Sok gyermek jön területen kívülről, de pontosan nem tudjuk meghatározni, hogy ki, milyen okból választ minket. Közvetlen átvétel a kisebb gyermekosztályokról gyakori, de leginkább azzal találkozunk, hogy közvetlenül a területről hozzánk küldik a betegeket. Kivizsgálás, műtét vagy kezelés a mi profiljainkban biztosan nem maradt el.

A kollégái zokszó nélkül elfogadták, hogy nem szerezhetnek gyakorlati tapasztalatot is a világjárványt okozó víruskezelésekről?

Sokan segítettek Covid-osztályokon, de például poszt-Covid-dal, és sokszervi gyulladással is kezelünk gyerekeket.(...)

Tudjuk, hogy hány gyerek betegedett meg Covidban?

Nem lehet pontos számot mondani, hiszen nagyon sok gyereknél tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel zajlik le a betegség, és nyilván nem tesztelnek minden hurutos gyereket. (...)

A teljes interjút ITT olvashatja

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés