hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Tele vannak a gyerekkórházak ügyeletei

Velkey Györgytől, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatójától a Növekedés.hu kért helyzetértékelést a járvány 4. hullámában.

Egyre több gyerek betegszik meg és szorul kórházi kezelésre ezekben a hetekben, aminek szerencsére nem a Covid az elsődleges oka. De akkor mi?

Az őszi-téli időszakban mindig megszaporodnak a különféle felső légúti vírusok, és a gyerekeket ez idén már közösségekben éri. Ami a megszokotthoz képest más, az az, hogy ezt megelőzően volt másfél év, amikor zártabban és óvatosabban éltek a családok, és így a gyerekek nem voltak kitéve azoknak a kórokozóknak, amelyek most elérik őket. A megszokottnál idén kicsit korábban is érkeztek a szokásos – főleg légúti – vírusok.

Influenza is előfordul már?

Erről még kevés az adatunk, mert a rutin vizsgálatok közé nem tartozik az influenzavírus kimutatása. Alapvetően a szokásos légúti vírusokra gyanakszunk a felső légúti tüneteknél, illetve a koronavírust tudjuk rutinvizsgálattal kizárni vagy megerősíteni. Egyre nagyobb számban előfordulnak covidos esetek, de a nagy tömeg most nem emiatt, hanem az említett egyéb fertőző megbetegedések miatt jelenik meg a gyermekorvosi ambulanciákon és a kórházakban.

Amit még kiemelnék, az az RSV, ez a vírus főleg a kis csecsemőknél nagyon veszélyes. A fertőzés a legapróbb hörgőszakaszokat érintő gyulladást (bronhiolitiszt) okoz. Sokszor intenzív osztályos ellátást, időnként gépi lélegeztetést is szükségessé tesz. Általában néhány évente szokott ilyen halmozódás lenni, mint amit most tapasztalunk, de inkább télen, viszont most már október vége óta sok gyereket kellett és kell kezelnünk ilyen vírusfertőzés miatt szerte az országban.

A kisgyerekes szülők elmondásai alapján a hányással, hasmenéssel járó vírusok is megérkeztek. 

Igen, nagyon sokféle vírus kering, a légúti vírusok mellett megjelentek már szintén egy kicsit a megszokottnál hamarabb ezek a vírusok is, amelyek gyakran magas lázzal, kiszáradással jelentkeznek a gyerekeknél.

Mindez együtt mekkora többletterhelést jelent a gyermekkórházaknak?

Míg máskor egy-egy ügyeletben 3-4 gyereket kell felvenni vírusfertőzés miatt, most akár 8-10-et is.

Van elegendő hely az új esetek számára?

Mindent megteszünk azért, hogy akinek kórházi ellátásra van szüksége, azt fel tudjuk venni. A kórházakon belül gyorsan forgatjuk a betegeket, és egymás között is folyamatosan egyeztetünk.

A koronavírus mennyire nehezíti meg ezt a helyzetet. Mindenhonnan azt halljuk, hogy a Delta-variánst sokkal több gyerek is elkapja.

Ez így van, a korábbinál több pozitív esetet találunk azoknál is, akiknek nincs vagy alig van tünete, de más okból kórházi kezelésre szorulnak. Ezért is nagyon várjuk, hogy a kicsiket is lehessen oltani koronavírus ellen, de fontos lenne az is, hogy a jelenleginél sokkal több tizenkét év feletti gyerekek is megkapja az oltást. Ennek a gyerekek védelme érdekében van óriási jelentősége, de az is fontos, hogy ne tudjon keringeni a vírus.

A teljes interjút a Növekedés.hu közli.

(forrás: Növekedés.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés