2021. március. 07., vasárnap - Tamás.
hirdetés

Traumás agysérülést jelző biomarkerek

A Lancet Neurology-ban publikált igen érzékeny vérvizsgálattal kimutatható, ha az agy traumás sérülést szenvedett, és CT vizsgálatra van szükség, közli az OTSZ Online.

Prof. Dr. Jeffrey Bazarian (Dept.of Emergency Medicine, University of Rochester Medical Center, New York) és munkatársai a sürgősségi osztályokra agyi sérülés gyanújával bekerült betegek vérének ubiquitin C-terminális hidroláz-L1-et (UCH-L1) és a glia fibrilláris savas fehérje (GFAP) szintje alapján ki tudták mutatni az akut agyi sérülés hiányát, amit a CT is megerősített.

1959 betegből 1920 betegnél (98%) állt fenn Glasgow Coma Scale 14-15m és 125 betegnél (6%) volt CT-n kimutatható intrakraniális sérülés. Mindössze 8 betegnél (kevesebb mint 1%) volt idegsebészetileg kezelendő elváltozás. A CT leggyakrabban subarachnoidális vérzést mutatott, amit akut szubdurális hematoma és parenchymális hematoma követett. Utóbbi kettő kb. azonos számban fordul elő a GCS 14-15-ös betegek között. Az idegsebészetileg ellátható betegeknél a leggyakrabban akut szubdurális hematoma állt fenn, melyet a ventriculáris kompresszió és a szubarachnoid vérzés követett. A vérzés általában 3,2 órával a baleset után vált komollyá. Mind a GFAP, mind az UCH-L1 koncentráció azonos mértékben volt nagyobb a pozitív CT-s betegekben a negatív CT képet mutató betegekhez képest. A GFAP a pozitívoknál 135,0, a negatívoknál 22,2 pg/ml (P<0,0001), az UCH-L1 a pozitívoknál 604,8, a negatívoknál 261,0 pg/ml, szintén erősen szignifikáns volt (P<0,0001). Az összes TBI-t szenvedett beteget figyelembe véve 1288 betegnél (66%) pozitív volt a teszt, 671 betegnél (34%) pedig negatív. Az akut intrakraniális károsodás tekintetében a teszt teljes érzékenysége 0,976 (95%CI 0,931-0,995), a negatív prediktív értéke pedig 0,996 (95%CI 0,987-0,999) volt.

A CT-vel detektált koponyaűri sérülés (pl. vérzés) 97,6%-ában pozitív biomarker eredménnyel járt, míg a negatív vér-próbát mutató betegek 99,7%-ánál a CT normális viszonyokat mutatott. Igaz, hogy ezek a biomarkerek nem helyettesítik a koponya CT-t, de pontos és objektív segítséget adhatnak a sürgősségi osztály munkatársainak a döntések meghozatalában. A vérvizsgálat segítségével a klinikailag nem indokolt esetekben elkerülhető a CT (az a CT-re kerülő esetek kb. egyharmadát jelenti), és csak minimális a „fals-negatív” leletek aránya.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Pécs-Bécs újabb, fontos eredményt ért el a koronavírus elleni gyógyszerek fejlesztésében! Megkezdődtek a klinikai vizsgálatok!

Hazánkban jelenleg ötféle COVID-vakcinával zajlik a lakosság oltása, közülük 3 oltóanyagra (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) összeurópai szinten az Európai Gyógyszerügynökség, kettőre (Gam-COVID-Vac [Sputnik V], Sinopharm) a magyar gyógyszerhatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adott forgalomba hozatali engedélyt.