hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Terhesség alatt veszélyes lehet a fájdalomcsillapító

Egy új kutatás igazolta, hogy a terhesség első felében bizonyos fájdalomcsillapítók 2,4-szeresre növelhetik a spontán vetélés kockázatát.

Egy friss kutatás szerint, ha a terhesség első 20 hetében az állapotos nő akár csak egy kis adagot vesz be például az ibuprofenből, több mint kétszeresre nő a spontán vetélés kockázata.

Ez nem csak az ibuprofenre igaz, hanem a gyógyszerek egy egész csoportjára, a nem-szteroid gyulladásgátlókra (NSAID) – ide tartozik a naproxen, a diclofenac, a celecoxib és a rofecoxib is. Ezek alkalmazása, függetlenül a gyógyszer dózisától, 2,4-szeresre növeli a spontán vetélés kockázatát – olvasható a Canadian Medical Association Journal egyik közleményében.

A kutatók a spontán vetélés 4705 olyan esetét elemezték, amelyben a nők életkora 15 és 45 év között volt, és kiderült, hogy 352 nő (7,5 százalék) vett be a terhesség alatt valamilyen nem-aszpirin NSAID szert. Ezt a csoportot 47.050 olyan hasonló korú terhes nővel hasonlították össze, akik normálisan kihordták gyermeküket – ebben a kontroll csoportban csak 1213 nő (2,6 százalék) használt NSAID szert a terhesség folyamán.

A legveszélyesebbnek a diclofenac bizonyult, s a legkevésbé veszélyesnek a rofecoxib (amelyet azonban Nagy-Britanniában biztonsági okokból már 2004-ben kivontak a forgalomból).

A brit Bábák Királyi Kollégiuma (RCM) és a Királyi Gyógyszerészeti Társaság (RPS) azt javasolja, hogy a terhes nők teljesen mellőzzék az NSAID-ok alkalmazását, és lehetőleg semmiféle recept nélküli szert ne vegyenek be a bába megkérdezése nélkül. Ha fájdalomcsillapításra van szükség, a bábák képviselője a paracetamolt javasolja. Az RPS képviselője is egyetért ezzel.

Dr. Virginia Beckettnek, a Szülészek és Nőgyógyászok Királyi Kollégiuma tagjának azonban némileg eltér ettől a véleménye. Az ő álláspontja szerint, bár terhesség alatt valóban a paracetamol a legbiztonságosabb, de a spontán vetélés kockázata még akkor is nagyon kicsi, ha az állapotos nő NSAID-ot vesz be.

Angliában és Wales-ben 2009-ben minden nyolcadik terhes nőnek volt spontán vetélése, és a terhes nők negyedrésze életében legalább egyszer elvetél.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: The Guardian, MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés