2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A terhesség alatt fogyasztott halolaj enyhíti a csecsemők nátháját

Azok a nők, akik terhességük alatt halolaj táplálékkiegészítőt fogyasztanak, megerősíthetik gyermekük immunrendszerét és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy védve legyenek életük első hónapjaiban a náthától – ezt mutatta ki egy új vizsgálat.

Azok a csecsemők, akiknek anyja a terhesség alatt dokozahexaénsavat (DHA), egy omega-3 zsírsavat kapott, amely megtalálható a halolajban, ritkábban lettek betegek és betegségük rövidebb ideig tartott, mint azoké, akiknek anyja nem fogyasztott ilyen táplálékkiegészítőt.

A különbség a két csoport között nem volt nagy, de szignifikánsnak bizonyult. Az 1 hónapos csecsemőkben például, akik megfáztak, egy nappal rövidebb ideig tartottak a tünetek, a köhögés és az orrfolyás, ha anyjuk DHA-val egészítette ki étrendjét a terhesség második trimeszterétől.

Usha Ramakrishnan, az Emory Egyetem kutatója, a vizsgálat vezetője fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a DHA nem gyógyszere a közönséges náthának. Ennek ellenére, érdemes lehet a terhesség alatt fogyasztani. „Eredményeink arra utalnak, hogy a DHA bevitele előnnyel járhat” – mondta Ramakrishnan. A tanulmányt a Pediatrics legutóbbi száma közölte.

Ramakrishnan és munkatársai 851 mexikói nőt követtek terhességük második trimeszterétől fogva addig, amíg gyermekük 6 hónapos lett. A nők mintegy fele napi 400 mg DHA-t kapott a második trimeszter kezdetétől, a többi nő pedig placebót.

A fiatal anyákkal interjúkat készítettek akkor, amikor gyermekük 1, 3, illetve 6 hónapos volt. Ekkor megkérdezték, hogy utolsó 15 napban tapasztaltak-e gyermeküknél egyes légzési tüneteket (köhögés, orrdugulás, zihálás), illetve hogy náthás volt-e ebben az időszakban a csecsemő.

Az 1 hónapos csecsemőkben betegség esetén, ha az anya DHA-t szedett, rövidebb ideig maradtak fenn a légzési tünetek. Ami a DHA immunerősítő funkcióját illeti, Ramakrishnan emlékeztetett arra, hogy korábbi vizsgálatok szerint az omega-3 zsírsavak számos sejtféleség funkcióját javítják.

Az idő majd eldönti, hogy helytállóak-e az eredmények. Az óvatosságot az indokolja például, hogy korábban azt mutatták ki, hogy a DHA táplálékkiegészítő elősegíti a csecsemők kognitív fejlődését, de a múlt évben a Journal of the American Medical Association-ban megjelentek egy nagy vizsgálat eredményei, amelyek ezt nem támasztották alá.

Dr. Samuel Perry, a Pennsylvaniai Egyetem professzora szkeptikus, további, megerősítő vizsgálatokra vár, mielőtt még a DHA-t ajánlaná betegeinek. Emellett arra is figyelmezteti az anyákat, hogy vigyázzanak a táplálékkiegészítőkkel, mivel ezek forgalmazását az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) általában nem szabályozza.

(forrás: MSN/MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink