hirdetés
2022. szeptember. 28., szerda - Vencel.
hirdetés

Gyógyszerek várandósoknak, gyermekeknek

Szakértő gyógyszerészek által írt cikkünkben bemutatjuk a terhesség és a szoptatás során alkalmazható gyógyszereket, illetve a gyermekek felnőttekétől eltérő anyagcseréjét és az általuk szedhető készítményeket.

A gyermekvárás és a szoptatás időszaka

A várandós kismamáknál az egyik leggyakrabban felmerülő probléma, hogy a terhesség alatt szabad-e gyógyszert szedniük, és ha igen, milyen készítményeket. A magzatra és csecsemőre potenciálisan veszélyes gyógyszerekről szóló útmutatást, információt elsősorban a szülész-nőgyógyásztól, a gyermekgyógyásztól és a gyógyszerésztől várja a páciens.

A gyógyszeres terápiát nagyban befolyásolja, hogy a várandósság idején farmakokinetikai változások mennek végbe (kompartmentszám emelkedése, vízterek megváltozása, placenta funkcionális léte stb.). Per os bevitelnél figyelembe kell venni, hogy nő a gyomor pH-értéke, a bélmotilitás lassul, hasonlóképpen im. és sc. a szöveti átáramlás csökkenése, illetve a zsírszövet megszaporodása miatt elhúzódik a hatóanyag felszívódása. A vérben lévő maximális hatóanyag-koncentráció csökkenhet, illetve a vese vérátáramlásának növekedése az elimináció fokozódásához vezet.

A terhesség alatti gyógyszeres terápia legnagyobb veszélye a magzati károsodás (fetotoxicitás) és elhalás (teratogenitás) kialakulásának esélye. Az amerikai FDA – a svéd típusú kockázati kategóriákhoz hasonlóan – öt csoportra osztja a gyógyszereket:

– magzati kockázatot nem okoz,

– állatkísérletekben károsodást nem okoz, humán vizsgálatok nincsenek,

– állatkísérletekben teratogén vagy arra utaló jelek vannak, humán vizsgálatok nem állnak rendelkezésre vagy nem meggyőzőek,

– bizonyítottan humán kockázatot okoz, irreverzibilis magzati károsodás léphet fel, azonban életveszély elhárítására szolgál, és

– bizonyított a magzatkárosodás, amely meghaladja a terápiás hatás előnyeit.

A további faktorok közül (alkalmazott dózis és a kezelés időtartama, genetikai sajátságok, gesztációs periódus) – amelyek befolyásolják a magzati károsodás súlyosságát – az alkalmazott gyógyszer placentán való átjutásának mértéke kiváltképpen meghatározó.

Aktív placentális transzport

A közelmúlt eredményei alapvetően megváltoztatták a placentáris transzferrel kapcsolatos eddigi felfogásokat. Míg korábban úgy vélték, hogy a gyógyszerek passzív diffúzióval kerülnek át a placentán, és minden 500 Da alatti molekulatömegű, lipidoldékony, nem disszociált molekula (a gyógyszerek 80%-a) átjut a magzati szövetekbe, addig az elmúlt években felfedezett ATP-kötő ABC transzportfehérjékről kiderült, hogy nagy mennyiségben exprimálódnak, ezzel a humán placentában is jelentősen módosítva a gyógyszerek penetrációját a placentabarrieren keresztül. A placenta efflux transzportfehérjéi protektív hatást jelentenek a magzat számára, hiszen a penetrálódó gyógyszer a kifelé irányuló pumpamechanizmus révén nem, vagy kisebb mértékben exponálja a magzatot. A protektív hatás azonban csak akkor érvényesül, ha az adott gyógyszer a transzportfehérje számára szubsztrátként viselkedik. Intenzív kutatások folynak azzal kapcsolatban, mely gyógyszerek viselkednek szubsztrátként, azaz mely gyógyszerek esetében működik a placentáris transzportfehérje aktív protektív mechanizmusként. Az elmúlt öt év kutatási eredményei azt is kiderítették, hogy vannak gyógyszerek (pl. nelfinavir, ritonavir, kalciumcsatorna-gátlók), amelyek gátolják a transzportfehérjék aktivitását, ezáltal fokozódik a placentáris transzfer, következésképpen a gyógyszerek fetális expozíciója.

A terhesség alatti infekciók feltétlenül kezelendők, hiszen a fertőzés (bakteriális vagy vírusos) koraszülést okozhat. Az antibiotikumok közül a penicillinek, az első generációs cefalosporinok és a makrolidok alkalmazása javasolt. Az antimikotikumok közül a nystatin, a clotrimazol és a miconazol lokálisan, míg ha a szisztémás antimikotikus kezelés a terhesség alatt nem kerülhető el, a fluconazol és a ketoconazol alkalmazása javasolható. Metronidazol, nitroimidazol, chloroquin, mebendazol mint parazitaellenes szerek biztonságosan szedhetők. A terhesség alatt kialakuló hipertónia kezelése methyldopával, thiazid típusú diuretikumokkal valósítható meg. A gyakran előforduló obstipáció kezelésére ozmotikus hashajtók, glicerines kúp ajánlott. A leggyakrabban használt szerek közé a fájdalomcsillapítók tartoznak, első választandó szer a paracetamol, mely a terhesség bármely időszakában alkalmazható.

Gyógyszer az anyatejben

Az újszülött legjobb tápláléka az anyatej (600–800 ml naponta). Könnyen emészthető, véd a fertőzésektől és az allergiától. Az anya által szedett gyógyszerek többsége megjelenik az anyatejben. Nem az a fontos, hogy a gyógyszer jelen van-e a tejben, hanem az, mekkora mennyiségben jut be és ennek milyen hatása van a babára. Krónikus betegségben (cukorbetegség, lupus, ízületi gyulladás, epilepszia, pajzsmirigy-elégtelenség) szenvedő nők némelyikének a szoptatás egész időtartama alatt gyógyszert kell szednie. Majdnem minden esetben lehet olyan készítményt találni, amelynek szedése szoptatás alatt is lehetséges.

Bizonyos gyógyszerek (pl. adrenalin, heparin, inzulin) nem kerülnek be az anyatejbe, ezért biztonságosan alkalmazhatók. A legtöbb gyógyszer átjut, de csak kis mennyiségben, néhány gyógyszer azonban kis mennyiségben is ártalmas lehet a csecsemőre. A legtöbb, recept nélkül is kapható gyógyszer biztonságosnak tekinthető, kivéve az antihisztaminokat (köhögés és megfázás elleni szerekben, allergia és tengeribetegség elleni szerekben, altatókban), és – nagy adagok tartós szedése esetén – az aszpirint és más szalicilátokat. A paracetamol és az ibuprofen biztonságosnak tűnik. Azok a szerek, amelyeket a bőrön, a szemben vagy orrban alkalmaznak vagy belélegeznek, általában ártalmatlanok a babára. Hasznos lehet ugyanakkor a beadás és szoptatás időpontja között a lehető legtöbbet várakozni. Ezek alapján az alábbiak sorolhatók a különösen kerülendő gyógyszerek közé: acetil-szalicilsav, amiodaron, barbiturátok, benzodiazepinek, carbamizol, orális fogamzásgátlók, efedrin és tetracyclinek.

Gyógyszeres terápia az újszülöttkortól a serdülőkorig

Az adagolás szempontjából célszerű adagolóeszközt expediálni (cseppentő, skálázott pipetta, mérőhenger, adagolófecskendő stb.), hiszen a háztartásban fellelhető mérőeszközök (kanalak, poharak) űrtartalma bizonytalan. Kritikus pontnak számít a gyermekeknek szánt dózis kiszámítása.

A közkedvelt dermális készítmények esetén az alkalmazott készítményalapok kiválasztásánál vigyázni kell arra, hogy bizonyos hatóanyagok és segédanyagok felszívódhatnak (propilénglikol). Popsikenőcsök esetén a vízzel nem lemosható készítményalapot, míg például a fogzási fájdalom csillapítására a nagy víztartalmú hidrogéleket preferálják. Az irritáció elkerülésére az illat- és színezőanyagok minél kisebb koncentrációban szerepeljenek. A segédanyagok közül ki kell emelni a benzoesavat és származékait mint mikrobiológiai tartósítószereket, mivel az allergia és keresztallergia gyermekek esetén igen jelentős. Az FDA javaslata alapján a gyermekgyógyászati készítményeknek alkoholmentesnek kell lenniük. A per os, helyi és injektálható készítményekben előforduló propilénglikol gyermekeknél a bevételre szánt gyógyszerek esetében kerülendő, mert idegrendszeri tüneteket válthat ki. Porlasztásra szánt készítményekben a szulfitokat (pl. nátrium-szulfit, kálium-biszulfit) mint segédanyagokat nem javasolt felhasználni, mert paradox hörgőgörcs alakulhat ki.

Tradicionális és modern babapatika

A gyógyszertárakban vényen rendelhető kezdőcsomag a babák érzékeny bőrének ápolására, illetve láz- és fájdalomcsillapításra, valamint vitaminpótlásra hivatott. Ez az összeállítás kivétel nélkül minden babának szükséges az első időben.

Fogzás esetén hasznos lehet az ujjra húzható szilikon fogmasszírozó kefe, hasfájásra édesköménytea; orrváladék oldásra tengervizes oldatok; orrszíváshoz vákuumos, mechanikus és porszívós megoldású rendszerek; légzéskönnyítés céljából stift vagy ruhára helyezhető tapasz alkalmazása. A gyomor-bél traktust érintő problémák kezelésére is számos lehetőség áll rendelkezésre a patikákban. Például hányásra Daedalonetta kúp, hasmenésre Béres Diarin ízesített pezsgőtabletta, székrekedésre Laevolac cukorszirup, illetve kólikás görcsre Espumisan csepp ajánlható. Az antibiotikumok alkalmazásának lehetséges formája külsőleg habként például PoxClin hűsítő hab bárányhimlő tüneteinek enyhítésére. Ez utóbbi tartalmaz egy 2QR nevű bioaktív baktériumblokkolót is, amely a fertőzés ideje alatt támogatja az immunrendszer működését. Közkedvelt alkalmazás a porból vagy granulátumból és kiforralt, majd lehűtött vízből, otthon készített szirup. Vitaminpótlás céljából cseppeket, szopogatótablettát, pezsgőtablettát, esetleg speciális esetben vitamintartalmú lekvárt alkalmaznak.

Gyógyszerformulálás során kihívást jelent a gyermekek számára elfogadható, könnyen beadható készítmény előállítása. Speciális gyógyszerformák tervezése által vonzóbbá lehet tenni a gyógyszerbevitelt. Az egyik megoldás, hogy a hagyományos gyógyszerformákat alakítják a gyermekek igényeinek megfelelően: például vonzó tablettaalakot (maci, virág, marslakó), illetve különböző íz- és illatanyagot alkalmaznak. Másrészt olyan gyógyszerformákat fejlesztenek, amelyeket a gyermekek is szívesen fogadnak, így például a Gyógyszerkönyvben is hivatalos gyógyszeres rágógumikat. Külföldön egyéb, speciális gyógyszerformákat is kialakítottak, amelyeknél általában a gyermekek édesség iránti vonzalmát vették alapul. Így például az Egyesült Államokban forgalmazott speciális gyógyszerforma a fagyasztható nyalóka: egy elektrolitokat tartalmazó oldat, amelyet lefagyasztva kell fogyasztani, és hasmenés vagy hányás után fennálló dehidrációs állapot helyreállítására használható. Rákbetegségben szenvedők esetében alkalmazható a fájdalom csillapítására az orális, nyálkahártyán keresztül felszívódó fentanil-citrát tartalmú nyalóka, amellyel gyors felszívódás érhető el a szájnyálkahártyán keresztül. A gyerekek antibiotikum-terápiájában jól használhatók a speciális technológiával készülő, szívószál belsejébe helyezett, bevont antibiotikum-tartalmú granulátumok. A készítmény egyszeri adagját egy szívószál tartalmazza, amelyet a gyermek az általa választott itallal (víz, tea, üdítő) vesz be. A szilárd formák közül a 2–5 mm-es minitabletták alkalmazása egyszerű bevételt tesz lehetővé, és a gyermekek számára is elfogadott, adagolása flexibilis, és különféle segédanyagok is széles körben alkalmazhatók. Számos hatóanyag esetében fejlesztettek színes, ízletes gumicukorkákat, viszont ennél az új gyógyszerformánál a szülőnek különösen oda kell figyelnie arra, hogy a gyermek nehogy túladagolja a készítményt. Az innovatív fejlesztések sorát egy speciális tetűirtó berendezéssel zárjuk. Tulajdonképpen egy elektromos detektorról van szó, amely érzékeli és elpusztítja az élősködőt. Előnyei közé tartozik, hogy egyszerű és gyors alkalmazása mellett mellőzni lehet az eddig használt nagy népszerűségnek nem örvendő, intenzív szagú oldatok használatát.

 

A Medical Tribune és az Orvostovábbképző Szemle kiadója a témához kapcsolódóan konferenciát rendez 2010. szeptember 21-én, Közös kincsünk? - Fókuszban a gyermekgyógyászati gyógyszerek címmel.

Dr. Ambrus Rita
a szerző cikkei

Dr. Korpa Tímea
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Ismét elérhető a speciális telefonos információs szolgálat, ahol szakemberek segítik a sclerosis multiplexes és az NMO (neuromyelitis optica) betegeket.