hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Részletes tájékoztatást kaptak a háziorvosok a koronavírus-járvány megelőzésére

Minden szükséges tájékoztatást megkaptak a háziorvosok és házi gyermekorvosok a koronavírus-járvány megelőzéséhez szükséges teendőkről, közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Az NNK részletes tájékoztatást küldött a háziorvosoknak és házi gyermekorvosoknak, és folyamatosan rendelkezésükre áll kérdés esetén. A háziorvosok tisztában vannak a koronavírus tüneteivel, a teendőkkel, az ilyenkor szokásos szigorú eljárásrenddel, írják, szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményükben. Azt kérik, hogy ha valaki koronavírussal fertőzött területről érkezik Magyarországra és tüneteket (láz, köhögés, torokfájás, levertség) észlel magán, akkor telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja az NNK 06 80/277-455, illetve a 06-80/277-456 zöldszámát.

Az NNK fontosnak tartja emlékeztetni a háziorvosokat, hogy az infekciókontroll szabályait nemcsak a koronavírussal kapcsolatban kell betartani, hanem minden beteg esetében. Ahogy az eljárásrend fogalmaz: "a kézhigiénés szabályok betartásán kívül, a sebészi orr-szájmaszk használata bármely felső légúti megbetegedés esetén szükséges, függetlenül attól, hogy felmerül-e az új koronavírus-megbetegedés lehetősége."  Az eljárásrend felhívja a figyelmet arra is, hogy az eszközök biztosítása az egészségügyi szolgáltató, jelen esetben a háziorvos feladata, de ebben az NNK is segíti majd őket.

Az NNK közölte: szakmai szempontból a centralizált diagnosztika az elfogadható Magyarország járványügyi biztonsága érdekében, ennek értelmében minden, az új koronavírussal kapcsolatos diagnosztikai vizsgálat kizárólag az NNK Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriumában végezhető. A nemzetközi járványügyi helyzet változása miatt az aktualizált eljárásrend kiadása folyamatban van.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés