2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Koronavírus: még nincs pandémia, de fel kell rá készülni

Az Európai Unió 232 millió eurót (mintegy 76,5 milliárd forint) különített el a vírus világméretű elterjedésének megelőzésére és a járvány visszaszorítására, valamint a felkészülés fokozására.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben sajtóértekezletén elmondta, mivel már több mint 2600 ember vesztette életét, nincs más lehetőség, mint minden szinten felkészülni a járványra. Az unió támogatási csomagja segíteni fogja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkáját, és célzott finanszírozást nyújt a kevésbé fejlett egészségügyi rendszerekkel bíró országok számára. Az unió célja a járvány világszintű visszaszorítása.

Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos arról tájékoztatott, hogy támogatásból az unió 114 millió eurót juttat az Egészségügyi Világszervezetnek, hogy segítse a járvány világméretű elterjedésének elkerülését célzó átfogó terve kidolgozását. A támogatás segíteni fogja továbbá a kevésbé fejlett országok általános közegészségügyi felkészültségét és reagálási képességének javítását. Az unió 15 millió eurót különít el egyebek mellett a Pasteur Intézetet Szenegálban működő központjának olyan tevékenységei támogatására, mint a gyors diagnosztizálás és a járvány elterjedésének vizsgálatára. Mintegy 90 millió euró jut a hatékony gyógyszerkutatásra, 10 millió euró a járványtani és diagnosztikai kutatási projektekre. A támogatás részét képezi az a 3 millió euró, amelyet az EU már korábban az uniós állampolgárok hazaszállításának költségeire különített el az új típusú koronavírus okozta járvány gócpontjának számító kínai Vuhanból.

A sajtótájékoztató végén, újságírói kérdésre válaszolva Janez Lenarcic azt monda, az Európai Unió nem fontolgatja, hogy a vírus olaszországi megjelenése nyomán utazási tilalmat, vagy a határellenérőrzés bevezetését javasolja a schengeni térségben. Tájékoztatása szerint ugyanakkor az EU készenléti terveket készít a járvány európai terjedésének esetére. "Különböző forgatókönyvre, vészhelyzeti tervekre van szükség, ezeken dolgozunk", fogalmazott. Sztella Kiriakídisz ezzel összefüggésben úgy nyilatkozott, hogy a schengeni térséget érintő bármiféle utazási korlátozásnak arányosaknak és összehangoltnak kell lennie az uniós tagállamok között, továbbá tudományos bizonyítékokon kell alapulna. "Egyelőre a WHO nem javasolja korlátozások bevezetését sem az utazást, sem pedig a kereskedelmet érintően", tette hozzá az uniós biztos.

A koronavírus-járvány december közepén indult Kínából. A hivatalosan COVID-19 névvel jelölt vírusfertőzés már több mint hetvenezer embert megfertőzött szerte a világban, több mint kétezren pedig meghaltak a kórban. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége továbbra is a kínai Hupej tartományban történt. Az osztrák hatóságok az vasárnap felfüggesztették a vasúti átkelést az Olaszországgal közös határon, miután a Velencéből induló, Münchenbe tartó nemzetközi járaton két utasnál az új koronavírus fertőzés tüneteit állapították meg. Olaszországban 200 fölé emelkedett a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek száma, és eddig összesen hét ember halt bele a betegségbe.

WHO: Még nincs pandémia, de fel kell rá készülni

A pandémia, azaz a több kontinensre kiterjedő világjárvány kifejezés használata nem felel meg a tényeknek, közölte genfi sajtótájékoztatóján hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a tüdőgyulladással járó, COVID-19 nevű új koronavírus terjedésével kapcsolatban. Tedrosz Adamon Gebrejeszusz "nagyon aggasztónak" nevezte az új megbetegedések számának növekedését Olaszországban, Dél-Koreában és Iránban, és hangsúlyozta, hogy a világnak az új koronavírus terjedése kapcsán  fel kell készülnie egy  esetleges világjárványra. Jelenleg a járvány megfékezésére kell összpontosítanunk, minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy felkészüljünk egy esetleges pandémiára, mondta a főigazgató.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink