hirdetés
2022. augusztus. 13., szombat - Ipoly.
hirdetés

Horvátországban, Ausztriában és Szicíliában is megjelent a koronavírus (Bővítve: Tenerife)

Horvátországban, Ausztriában, Tenerifén és Dél-Olaszországban is megjelent az új típusú koronavírus.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő kedden, a koronavírussal foglalkozó válságstáb zágrábi ülését követően bejelentette, hogy az első fertőzött egy fiatal férfi, aki február 19-e és 21-e között Milánóban tartózkodott.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a férfit jelenleg egy zágrábi kórház fertőzőosztályán tartják karanténban, az állapota kielégítő. Leszögezte továbbá, hogy nincs szükség pánikra, és minden eshetőségre felkészültek. Szavai szerint ebben a szakaszban nem várhatók nagyobb bonyodalmak, sem nagyszámú megbetegedések.

Az egészségügyi rendszer felkészült, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy az állampolgárok biztonságban legyenek. "Jelenleg arra összpontosítunk, hogy felkutassuk azokat, akik kapcsolatban álltak a fiatalemberrel, és megfelelően kezeljük őket", mondta a tárcavezető.

Horvátország hétfőn fokozott készenléti állapot vezetett be a koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt. A határokon fokozott ellenőrzésnek vetik alá azokat, akik az olaszországi Lombardia, Veneto, Emilia Romagna és Piemont tartományokból térnek haza. Azokat, akiken valamilyen tünetek mutatkoznak, azonnal kórházba szállítják, hogy lefolytassák a szükséges vizsgálatokat. Azonnali karantént rendelnek el továbbá azok számára, akik magas fertőzési kockázatnak voltak kitéve, mint például a Japánban tartózkodó brit-amerikai üdülőhajó, a Diamond Princess horvát utasai. A hatóságok vizsgálják továbbá annak lehetőségét is, hogy a zágrábi kórház fertőzőosztályán kívül, az ország más területein, hol tudnának elkülönítési központokat létrehozni.

*

A tiroli kormányzó, Guenther Platter bejelenette: megjelent az első két koronavírusos eset Ausztriában. A betegek egyike a vírus sújtotta olasz régióból, Lombardiából érkezett, írja a DW. nyomán a 444.hu. A két beteg egyaránt 24 éves, és mindketten Lombardiában jártak nemrég. A fiatalokat az innsbrucki kórházban kezelik.

*

Először azonosították a koronavírust Olaszország déli részén, miután egy Bergamóból érkező turistának pozitív lett a tesztje Palermóban, írja az ANSA hírügynökség. A nőt influenzaszerű tünetekkel szállították a szicíliai város egyik kórházába, ahol megállapították, hogy koronavírussal fertőzött, közli a 24.hu.

*

Vannak magyarok a koronavírus miatt karantén alá vont szállodakomplexumban Tenerifén, jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kedden Budapesten. A helyszínen Magyarország tiszteletbeli konzulja nem hivatalos forrásból úgy értesült, hogy magyar állampolgárok is vannak a szállodakomplexumban, mondta Menczer Tamás. A tiszteletbeli konzul mellé Madridból utazik egy konzul, és ha indokolt, további munkatársakat küldenek Tenerifére, tette hozzá. A kanári-szigeteki szállodakomplexumban, amelyben mintegy ezer ember tartózkodik, egy olasz vendégnél diagnosztizálták a koronavírust.

*

Újabb magyar kerül kórházi karanténba Budapesten koronavírus esetleges gyanúja miatt kedden. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a magyar kamionsofőr Lombardiában járt, nem lázas, de nem érzi jól magát. A kamionsofőrt a mentőszolgálat kórházba szállítja, közölte Menczer Tamás.

Európa 11 országát érinti a koronavírus-fertőzés, a magyar kormány mindent megtesz, hogy a fertőzés ne jusson át a határon. Arról eddig nincs információ, hogy Magyarországon bárki megbetegedett volna, de nem zárható ki a fertőzés megjelenése, mondta Menczer Tamás. Az Olaszországból érkezett és idehaza karanténba helyezett diákcsoport tünetmentes.

(forrás: MTI, 24.hu, 444.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink