hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

PET-tel megbízhatóan felismerhetők a demenciák

Egy, a képalkotás több mint tíz évét felölelő áttekintő tanulmányban a kutatók azt állapították meg, hogy a pozitron emisssziós tomográfia (PET) egyik módszerével pontosan és biztonságosan megállapítható a demencia, beleértve annak leggyakoribb formáját, az Alzheimer-kórt is.

A közlemény a Journal of Nuclear Medicine januári számában jelent meg.

A kutatók számos PET vizsgálatot tekintettek át, hogy felmérjék egy kombinált, molekuláris technikát és a PET-et ötvöző képalkotó módszer teljesítményét. A PET-et ennek a módszernek az alkalmazásakor úgy végzik, hogy radioaktív 18F-fluoro-deoxi-glükózt (18F-FDG), egy biomarkert adnak be a személynek, azért, hogy megállapítsák, az agy mely részeiben csökkent leginkább az anyagcsere. Mivel így élettani bizonyítékkal támasztható alá a demencia fennállása, az orvosok sokkal pontosabb diagnózist állíthatnak fel, mint korábban.

demencia

Dr. Nicolaas Bohnen, az Ann Arbor-i Michigani Egyetem radiológus és neurológus professzora, a tanulmány fő szerzője azt mondta, az új adatok alátámasztják, hogy a 18F-FDG PET fontos kiegészítője a korábbi diagnosztikus eljárásoknak a demencia kimutatásában. Mint említette, „az áttekintésben olyan új irodalmi adatok is szerepelnek, amelyek szerint ez a képalkotó eljárás nemcsak a demencia diagnosztizálásában segít, hanem nagyobb biztonságérzetet is ad a demenciát megállapító orvosoknak. Ez a folyamat nem könnyű az orvosok számára, különösen akkor, ha fiatalabb betegről van szó, vagy ha enyhék a betegség jelei.”

A demencia nem egyetlen betegség, hanem egy tünetmintázat, amely általánosságban a kognitív képességek elvesztésével jellemezhető. Okozhatja sérülés vagy olyan progresszív betegség, amely az agy figyelmet, emlékezetet, nyelvet és mobilitást szabályozó területeit érinti. Míg az Alzheimer-kór fő jellemzője a progresszív emlékezetzavar, a betegség egy másik formájában, a Lewy-testes demenciában Parkinson-kóros tünetek és hallucinációk fordulnak elő, és egy megint másik betegségfajtában, a frontotemporális demenciában a személyiségváltozás, valamint a kommunikáció és a kapcsolatok zavara a vezető tünet.

Az FDG-PET nem csupán a demencia diagnózisára használható, de a betegség különböző formáit is el lehet különíteni a segítségével. Ma már a molekuláris képalkotás olyan nagy szerepet játszik a demencia diagnózisában, hogy a betegség hivatalos kritériumai között is szerepelnek az e módszerrel szerzett adatok.

A 18F-FDG egy radioaktív glükóz-analóg, amely csak annyiban különbözik a glükóztól, hogy annak egyik hidroxil-csoportja helyén egy radioaktív fluór izotóp van. A test sejtjei éppen úgy felveszik, mint a glükózt, azonban foszforilációja után nem bomlik le és nem is tudja elhagyni a sejtet. Ezért az izotóp sugárzásának mérésével jól megbecsülhető a test egyes területeinek glükózfelvétele, ami az anyagcsere intenzitásával arányos. A demenciák is azon az alapon különíthetők el, hogy kimutatják, hogy mely agyterületek metabolizmusa csökkent.

Az FDG-re és a demenciára vonatkozó korai retrospektív vizsgálatok után az újabb kutatásokban már jobb metodikákat alkalmaztak. Az áttekintés 11, metodikailag jó minőségű vizsgálatot elemez, amelyek közt vannak olyanok, amelyekben boncolás igazolta a diagnózist, vannak multicentrikus vizsgálatok, és olyanok, amelyekbe a betegek szélesebb körét vonták be. Valamennyi vizsgálatot 2000 után végezték, és áttekintésük után a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a 18F-FDG-PET-tel rendkívül hatékonyan diagnosztizálhatók és megkülönböztethetők a demenciák.

Ez lehetővé teszi a korábbi diagnózist és kezelést. S minél korábban ismerik fel a betegséget, annál rövidebb ideig maradnak kínzó bizonytalanságban a betegek és családjaik.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés