hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Nyomtatott mosolyok: a 3D-nyomtatás forradalma a fogászatban

Másfél óra alatt elkészül egy korona, egy felső fogsor pedig akár nyolc perc alatt is kinyomtatható. A 3D-nyomtatás könnyebbé, gyorsabbá és pontosabbá teszi a fogorvosok munkáját azáltal, hogy csökken a székben töltött idő, ami a páciensnek és a fogorvosnak is előnyös. A 3D-nyomtatás egészségügyi alkalmazásának legmerészebb víziója pedig a szervek nyomtatásának a lehetőségét vetíti előre. Minderről a Fogászati Trendelő podcast legújabb epizódjában esett szó.

Még távol vagyunk attól, hogy összetett szerveket nyomtassunk, hiszen még nem tudunk felépíteni például egy vesegyárat vagy épp egy szívüzemet. Ugyanakkor sikeres transzplantációs kísérletek voltak már nyomtatott bőrrel. Sőt, egy kísérletben, egy egér károsodott szívét egy nyomtatott szerkezettel erősítették meg.

A fogászatban számos területen alkalmazzák a 3D-technológiákat a meglévő klinikai folyamatokban. Például -egy szkennelés után- fél óra alatt kinyomtatható a fogpótlásnál használt lenyomati kanál, melynek kialakítása ezáltal teljesen személyre szabható, és amellyel így precízebb minta vehető. Az implantációs sebészetet úgy tudja elősegíteni ez a technológia, hogy sebészeti sablonokat (guide-okat) lehet nyomtatni műanyagból, polimerekből, így könnyebben meghatározható az, hogy hová kerüljön majd az implantátum.

A 3D-technológia általánosságban véve lerövidíti a klinikai munkafázisok egy részét. A másik előnye, hogy a részletgazdag kidolgozás és az ebből következő pontosság miatt a későbbi szövődmények kockázata csökken.

Fotó: MindentMent/Hírnévügynökség
Fotó: MindentMent/Hírnévügynökség

A fogászat mindennapjaira gondolva, az egész digitális folyamat és a rendelőben található, úgynevezett ‘chairside’ 3D-nyomtató helyettesítheti többek között a hagyományos korona elkészítését a fogorvosi rendelőn belül, kevesebb lépéssel, rövidebb elkészítési idővel tudjuk az ideiglenes fogpótlásokat gyártani, ezáltal kevesebbszer kell visszahívni a pácienseket a rendelőbe.

A podcastadás még számos további alkalmazási területet és előnyt érint. Az epizód vendégei a FormLabs szakértői, Molnár Enikő, aki klinikai 3D-nyomtatási szakértőként dolgozik a FormLabs-nál, és Gergely Dávid, aki bionikai mérnökként osztja meg tapasztalatait. A műsorvezető Dergez Márk, a MindentMent rendelő fogszakorvosa.

A Fogászati Trendelő egy szakmai podcast fogorvosoknak és mindazoknak, akiket érdekel a jövő fogászati rendelőinek világa és a legújabb trendek. Az adások minden olyan fontosabb innovációt, technológiai újítást érintenek, melyek alakítják a fogászatok jelenét és jövőjét. A podcastot a MindentMent Fogászati rendelőhálózat készíti.

A podcast új adása már elérhető a népszerűbb podcast-megosztó platformokon Fogászati Trendelő néven, valamint a MindentMent Fogászat YouTube-csatornáján.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés