hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Nem biztos, hogy mindenkinek szükséges a 4. oltás

Egyáltalán nem biztos, hogy a teljes népesség számára is elegendő előnnyel járhat egy második emlékeztető oltás, írja az Infostart.

Egy izraeli kutatás szerint a negyedik adag oltás felvétele után a súlyos megbetegedéssel szembeni védelem legalább hat héten át él, a megfertőződéssel szembeni védelem azonban igen rövid életű. Nem is született még tudományos konszenzus azzal kapcsolatosan, hogy milyen védelmet képes nyújtani a negyedik adag vakcina: a WHO ezért nem is fogalmazott még meg ajánlást azzal kapcsolatosan.

"Immunológiából tudjuk, ha újabb emlékeztetőt adunk, akkor a semlegesítő antitestek mennyisége átmenetileg megnő. De azt is láttuk, hogy a semlegesítő antitestek elég gyorsan csökkenni kezdenek" – mondta Soumya Swaminathan, a WHO egyik vezető kutatója egy, a CNBC-nek adott interjúban. Ez történt a harmadik adagok felvételét követően, és ugyanez a mechanizmus működik a negyedik adagoknál is a MedicalXpress cikke szerint.

Az ECDC és az EMA, az európai betegségmegelőzési központ, valamint gyógyszerengedélyezési ügynökség április elején tett közzé ajánlást azzal kapcsolatosan, hogy túl korainak tartja a döntést a negyedik adagról. Abban ugyanakkor egyetért a két szervezet, hogy a 80 év fölöttiek számára a betegség megnövekedett rizikója miatt érdemes felvenni második emlékeztetőt is. A 60-80 év közti korosztály esetében ugyanakkor nem látnak meggyőző bizonyítékot arra, hogy a védelem csökkenne, akárcsak a 60 év alatti lakosság körében.

Amióta nyilvános, hogy az izraeli tanulmány szerint a negyedik adag védelmet nyújthat a súlyos betegségekkel szemben, olyan országok, mint Izrael, Dánia és Szingapúr a magas kockázatú csoportok számára elérhetővé tették a második emlékeztető oltást, Magyarországon pedig a 18 év fölöttiek kérhetik azt.

Az izraeli eredményeket februárban tették közzé: a Nature cikkében úgy fogalmaztak, a harmadik adag mRNS-oltás eléri a plafont védettség terén, annak felvétele kiemelt fontosságú. Gili Regev-Yochay, a kutatás egyik vezetője ugyanakkor úgy fogalmazott: azoknak, akik fiatalok és egészségesek, olvasható az Infostart összeállításában.

(forrás: Infostart)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés