hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Visszahúzódott a járvány ötödik hulláma Magyarországon

Jelenleg kedvező a helyzet Magyarországon, a járvány ötödik hulláma visszahúzódott, és ez a magas átoltottságnak is köszönhető, írja a koronavirus.gov.hu.

Az oltottak száma 6,4 millió, a beoltottak 60%-a a megerősítő harmadik oltást is felvette, 290 ezren már a negyedik oltást is kérték. Az oltás felvétele továbbra is folyamatosan biztosított a kórházi oltópontokon, a háziorvosoknál és a házi gyermekorvosoknál is. A kórházi oltópontokon minden pénteken lehet oltást kérni akár időpontfoglalás nélkül is, és továbbra is lehet online is időpontot foglalni. A kormány az Ukrajnából érkező menekültek számára is biztosítja a koronavírus elleni oltás lehetőségét, jelzi a lap.

Továbbra is javasolt a harmadik oltás felvétele azoknak, akik négy hónapnál régebben kapták meg előző oltásukat. A kórházi oltópontokon továbbra is elérhető mind az öt, még rendelkezésre álló vakcina: Pfizer, Sinopharm, Moderna, AstraZeneca, és Janssen. A háziorvosoknál az általuk leadott igények szerint elérhetőek az egyes vakcinák.

Mint írják, az eddig beérkezett 32  millió adag vakcinából  mostanáig több mint 16,8 millió adagot oltottak el eddig első, második, harmadik  és negyedik oltásra. Magyarország az első uniós beszerzésben összesen 24 millió adag oltóanyagot rendelt, ez gyakorlatilag már beérkezett. A jövőben még Pfizer-szállítmányok várhatóak. Jelenleg is tehát bőven van oltóanyag ahhoz is, hogy a megerősítő oltást is mindenki fel tudja venni.

Az első uniós vakcinabeszerzés keretében 10,8 millió adag  Pfizer vakcinát rendeltünk, amely 2021. november végére meg is érkezett. Ezt a felnőttek, valamint a 12-17 év közötti korosztály oltásához használják. Az első uniós beszerzésen túl Magyarország tavaly ősszel újabb 2 millió adag  gyermekek oltására alkalmas Pfizer vakcinát rendelt, amely két év alatt, 2022-ben és 2023-ban fog megérkezni.

Az első gyermekvakcina-szállítmány 2021. december 13-án érkezett. Mostanáig összesen  732 ezer adag gyermekek oltására használt Pfizer és 16 800 adag Moderna vakcina érkezett az országba. Az 5-11 éves gyermekek oltása regisztrációt követően történhet online időpontfoglalással  kórházi oltóponton vagy a házi gyermekorvosnál.

A miniszterelnök 2021 decemberében bejelentette, hogy az Európai Bizottság újabb közös uniós Pfizer vakcinabeszerzést indít, amelyben Magyarország is részt vesz. Magyarország 9,5 millió adag Pfizert rendelt az újabb uniós beszerzésben, amelynek köszönhetően 2022 második félévére újabb 3 millió adag, 2023-ra pedig 6,5 millió adag –  ebből 1,5 millió adag gyermekek oltásához való – Pfizer oltóanyag érkezhet hazánkba.  A három beszerzésben tehát Magyarország összesen 22,3 millió Pfizer oltóanyagot rendelt.

A keleti vakcina beszerzésének köszönhetően Magyarország más országokat megelőzve érte el a lakosság több mint 50%-ának az oltását, előbb kezdődhetett meg az ország és a gazdaság újraindítása, a korlátozások eltörlése és a harmadik oltások beadása. A Magyarország által vásárolt, egymillió ember oltásához érkezett orosz Szputnyik vakcina már tavaly ősszel elfogyott, a Sinopharm továbbra is elérhető.

A sikeres beszerzéseknek köszönhetően Magyarország arra rászoruló országoknak is tud segíteni  vakcina adományokkal.  Eddig 18 országban már közel 5 millió adag oltóanyaggal segítettük a védekezést.

Jelenleg is több mint 8,9 millió adag vakcina áll még rendelkezésre. A regisztrációs honlap és az online időpontfoglaló folyamatosan nyitva van. A háziorvosok a megyei oltási munkacsoportoknak tudják jelezni vakcinaigényüket a praxisukban esedékes oltásokhoz. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást.

Magyarország hosszú távú célja az, hogy önellátó legyen oltóanyagokból, ezért épül Debrecenben a Nemzeti Oltóanyaggyár, ahol majd a – jelenleg még fejlesztés alatt álló – magyar koronavírus elleni vakcina gyártását is tervezik – emlékeztet a portál.

(forrás: koronavirus.gov.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink