hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Műtőben az intelligens onko-kés

Az ország három pontján tesztelik a Semmelweis Egyetem kutatójának világhírű szabadalmát, amely már műtét közben tájékoztatja az orvost, hogy ép, vagy rákos sejtettel találkozott-e.

Jelenleg daganatos kutyákat mentenek a speciális szikével, de a kutatóegyetemi támogatásnak köszönhetően az év végén már humán műtéteknél is alkalmazhatják a sebészek.

Dr. Takáts Zoltán, a Semmelweis Egyetem (SE) kutatója fejlesztette ki az eszközt, melyre már a Harvard Medical School és a World's Best Technology (WBT) fóruma is felfigyelt. A találmány lényegesen felgyorsítja a biológiai szövetek analízisét, csökkenti a ráksebészeti vizsgálat időtartamát, ugyanakkor megnöveli annak pontosságát, azaz képessé teszi az orvost arra, hogy gyorsabban és jobban döntsön a gyógyszer kiválasztásáról és adagolásáról. Az eszköz fő alkalmazási területe a ráksebészet, az érsebészet, illetve a bőrgyógyászati és a plasztikai sebészet.

2011. az innováció éve a Semmelweis Egyetemen, hiszen az intézmény tavaly nyerte el a Kutatóegyetem címet; az ehhez kapcsolódó fejlesztési programra 3 milliárd Ft pályázati támogatást kapott a következő három évre, melynek témája a “Modern Orvostudományi Technológiák a Semmelweis Egyetemen”. A program keretében érkezett az a Közép Európában egyedülálló, 256 szeletes szív-CT is, melyet  február elején üzemeltek be a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központján.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés