hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Mozgással a fájdalom ellen

A Nyugdíjasok Országos Szövetségének Szeniormozgásprogramja a mozgással járó fájdalom legyőzésében segíti az idősebbeket.

Ma Magyarországon a felnőttek kétharmada, míg a 60 év felettiek 80%-a él rendszeres fájdalommal, küzd valamilyen mozgásszervi megbetegedéssel.[1] A porckopás, a hát-, derék- és láb-, valamint ízületi fájdalmak általános népbetegségnek számítanak, és sajnos ezek nem gyógyíthatóak. A betegségek szintentartása csak a testsúly csökkentésével, a szervezet rendszeres mozgatásával lehetséges, de a panaszok miatt jóval kevesebbet mozgunk a kelleténél.[2] A rendszeres mozgásra nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is szükségünk van. A rendszeres, megfelelő testmozgás ugyanis elősegíti az idegpályák „olajozását”, a koncentráció fejleszti az orientációs készséget.

Juhász Eszter gyógytornász elmondta: „Első lépés minden esetben a fájdalomcsillapítás! E mellett az is lényeges, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb mozgásformát: „A könnyed séta, a kerékpározás, az úszás, az idősebbek számára kifejlesztett szeniortánc mind-mind olyan mozgásformák, amelyek alapvetően kímélik az ízületeket, és bárki, akár idősebb korban is gyakorolhatja őket. Ha valaki komolyabb testi problémákkal küzd, akkor érdemes gyógytornászhoz fordulnia, aki személyreszabott gyakorlatokkal segítheti a felépülését.”

A rendszeres mozgás előnyeit kommunikálva a Nyugdíjasok Országos Szövetsége 2017-ben hívta életre a Szeniormozgásprogramot. A kezdeményezés célja, a fájdalomcsillapítással kapcsolatos edukáció, illetve, hogy meghozzák a nyugdíjasok kedvét a rendszeres mozgáshoz. Dr. Nagy Sándor, a NYOSZ szenior mozgásszakértője elmondta: „Ha valaki a séta, kirándulás, gyaloglás és könnyed sport mellett dönt, az számos előnyt könyvelhet el: a közös mozgás átmozgatja a testet, segít a testsúly kordában tartásában és nem utolsó sorban kiváló társas tevékenység, szórakozás, amely lelkileg is építi a résztvevőket. Az idei évben több tucat vidéki sporteseményt szerveztünk tagszervezeteiken keresztül, ahol a nyugdíjasok közösen mozoghattak, sportolhattak és megismerhették az egészséges életmódra vonatkozó ajánlásokat. Idén október 19-én lesz a program záróeseménye Budapesten, a Sport 11 központban, amely ingyenesen bárki számára látogatható.



[1] KutatóCentrum – Mozgásszervi panaszok és fájdalomcsillapítás 2016. május

[2] KutatóCentrum – Sportolási szokások felmérés 2017. május

(forrás: Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetsége)
Olvasói vélemény: 5,5 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés